Det gør en løbetur på 5 minutter for dig

Du behøver ikke løbe 10 eller 20 kilometer for at høste de gode fordele ved sporten.
En løbetur på 5 min. kan bestemt også gøre en positiv forskel.
En løbetur på 5 min. kan bestemt også gøre en positiv forskel. Foto: Colourbox

Der findes rigtig mange helbredsfordele ved at løbe – og du behøver ikke engang at løbe så langt.

En ny undersøgelse publiceret i Journal of the American College of Cardiology viser, at hvis du blot løber fem minutter om dagen, kan du mindske din risiko for at dø af en hjertekarsygdom markant.

Forskerne har over en 15-årig periode kigget på helbredsdata hos 55.000 personer mellem 18 og 100 år. De kiggede også på, om personerne løb. Når forskerne sammenlignede ikke-løberne med løberne, havde de sidstnævnte 30 pct. lavere risiko for at dø og 45 pct. lavere risiko for at dø fra hjertekarsygdomme, skriver CNN.

Læs på femina.dk, hvordan du kan løbe på den mest effektive måde.

Løb giver en markant forskel

Faktisk levede løberne i gennemsnit tre år længere end personerne, der ikke løb. Også når forskerne kiggede på faktorer som køn, alder, BMI, rygning og alkoholindtag.

-Det er vigtigt at bemærke, at selv med alle de negative faktorer såsom overvægt, rygning og diabetes, havde de personer, der var overvægtige og løb, markant mindre risiko for at dø af hjerteproblemer end overvægtige personer, der ikke løb. Det samme gælder for rygere, diabetikere mv.,  forklarer Warren Levy, der er kardiolog på Virginia Heart.

Den overraskende konklusion var desuden, at det ikke gjorde den store forskel, hvor hurtigt testdeltagerne løb.

Du skal fortsætte med at løbe, selvom det bliver mørkt og koldt. Læs på femina.dk hvorfor.

Flere mennesker kan motiveres

Ifølge D. C. Lee, der er ledende forfatter til undersøgelsen og professor ved Iowa State University, havde løbere, som løb mindre end en time om ugen, de samme fordele som løbere, der løb mere end tre timer om ugen, har. Så mere er ikke nødvendigvis bedre, når man ser på disse faktorer.

- Siden tid er en af de stærkeste barrierer i forhold til fysisk aktivitet, motiverer undersøgelsen måske flere mennesker til at begynde på løb og fortsætte med det for at holde sig sund og opnå de gode fordele, siger D. C. Lee.

Herudover kan forskerne slå fast, at vedholdenhed betaler sig. De løbere, der holdt fast i de gode løbevaner i mere end seks år, opnåede de bedste fordele. Og fordelene ved løb er blandt andet, at blodtrykket sænkes, og der sker en nedgang i produktionen af glukose, hvilket kan mindske risikoen for at udvikle diabetes. Løb beskytter også arterierne, og holder væggene og celler intakte, så risikoen for slagtilfælde mindskes.

Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.