'Det gav et smæld i knæet, og så var den gal'

Som så mange andre håndværkere har elektrikeren René Gorski prøvet at have ondt i knæene. Men efter et halvt års arbejde i krybekældre gik det galt, fortæller han. Nu er han centrum i en sag, der vækker opsigt.
En dag var den helt gal med det ene knæ. Det fortæller elektrikeren René Gorski, der ligesom mange andre håndværkere har fået ødelagt knæene. Han har dog haft lidt held i uheld.
En dag var den helt gal med det ene knæ. Det fortæller elektrikeren René Gorski, der ligesom mange andre håndværkere har fået ødelagt knæene. Han har dog haft lidt held i uheld. Foto: Claus Boesen.

Elektrikere, blikkenslagere, gulvlæggere og anlægsgartnere kender det alt for godt: at have ondt i knæene. Nogle af dem ender med at have konstant problemer med knæene. En af dem er elektrikeren René Gorski. Han har været gennem et smertefuldt forløb, som nu får et overraskende udfald.

- Det gav et smæld i knæet, og så var den gal, fortæller 48-årige René Gorski.

Sådan begyndte et langt forløb med smertefulde problemer med ikke bare det ene knæ, men begge knæ. Forud var elektrikerens knæ blevet sat på en hård prøve.

René Gorski arbejdede i 2010 på at renovere Panum Instituttet under Københavns Universitet. Gennem cirka et halvt år kravlede han rundt i krybekældre - altså teknikgange - for at montere og trække kabler. Hver dag arbejdede han fem-seks timer, hvor han måtte sidde på knæ eller på hug.

- Nogle af teknikgangene var ikke mere end 60-70 centimeter høje. Så jeg måtte sidde på knæ for at kunne lave mit arbejde, beretter René Gorski.

I bunden af gangene lå der rør til vand og ventilation.

- Så jeg kunne ikke en gang lægge mig ned og strække benene ud, fortæller han.

Nødvendigt med flere operationer

I det tidlige efterår 2011 sagde det ene knæ fra over for det stærkt belastende arbejde i krybekældrene.

- Efter at det havde givet et smæld i mit venstre knæ, hævede det voldsomt op om aftenen. Dagen efter måtte jeg sygemelde mig og gå til læge, fortæller René Gorski.

Her fulgte så et langt forløb, hvor han har måtte igennem to operationer i det venstre knæ og en enkelt i det højre. I det ene knæ er 50 procent af menisken fjernet, mens 20 procent er fjernet fra det andet.

- Jeg har været sygemeldt og gennemgået genoptræning. Og jeg kommer aldrig til at lave arbejde igen, hvor jeg skal stå på en stige eller sidde på hug eller i knæ, fortæller han, og fortsætter:

- Undervejs har jeg prøvet at komme så meget på arbejde som muligt, for jeg har været nervøs for at blive fyret. Heldigvis har kollegerne været rigtigt flinke til at udføre det arbejde, som jeg ikke længere kan klare.

Nu arbejder han som sjakbajs - stadigvæk hos Bravida.

Overraskende udgang

Problemerne med knæene ville René Gorski gerne have anerkendt som en skade forårsaget af arbejdet i krybekældrene. Men hans arbejdsgiver Bravida bestred ifølge fagbladet Elektrikeren omfanget af det belastende arbejde.

Det førte til et forløb på hele fire år, hvor elektrikeren og Dansk El-Forbund har kæmpet hele vejen op gennem systemet for arbejdsskader.

Nu er skaden imidlertid blevet anerkendt, som beskrevet i Avisen.dk.

Anerkendelsen vækker opsigt, for knæskader er ikke på den officielle liste over erhvervs-sygdomme. Det betyder, at knæskader kun uhyre sjældent bliver anerkendt.

'Vi skal ikke jages ned i kældre'

Med den usædvanlige officielle anerkendelse af knæskaden har René Christensen nu udsigt til at få en erstatning. Men det er ikke det vigtigste.

- Jeg håber på, at der nu kommer mere fokus på, at elektrikere nemt bliver hurtigt nedslidt i knæ, albuer og hænder, fortæller han, og fortsætter:

- Og jeg håber, at arbejdsledere tager deres opgave mere alvorligt. Vi skal for eksempel ikke jages ned i krybekældre og arbejde der i lang tid uden afveksling. Lederne må være vågne og sørge for, at der sker en form for jobrotation, så belastningerne fordeles.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.