Det fortæller dine bryster om dit helbred

Dine brystvorter siger mere om dit helbred, end du måske går rundt og tror – derfor tager vi et hurtigt kig på dem.
Vidste du, at det er ganske normalt med hår på brystet, selvom du er en kvinde?
Vidste du, at det er ganske normalt med hår på brystet, selvom du er en kvinde? FOTO: Scanpix

De findes i mange størrelser, former og farver, præcis som bryster, og de kan give en masse nydelse, men også en del bekymringer, især hvis de pludselig ændrer sig, bliver rynkede eller ser underlige ud.

Gør de det, er det første, vi kvinder tænker: Brystkræft. Og det kan ganske rigtigt være et tegn på netop det, og derfor skal du straks opsøge læge, skriver Prevention.

Men der findes også mange andre ufarlige facts om dine brystvorter, og dem får du lige her:

Tre brystvorter er normalt

Vidste du, at helt op til 27 millioner amerikanere har tre brystvorter. Det er derfor slet ikke så unormalt, som det måske lyder. Faktisk tror de fleste, at den ekstra brystvorte er et lille modermærke eller en mørk plet og opdager derfor slet ikke, at de har den.

Det er ikke spor farligt at have tre, men er du ked af det, kan du få den ekstra fjernet ved operation.

De væsker ind imellem

Det er meget normalt, at der kommer væske ud af dine bryster, hvis du er gravid eller har fået et barn. Sker det, selvom du hverken er gravid eller har født, skal du ikke gå i panik. Det er helt naturligt, siger brystkirurg Leah S. Gendler.

Presser du på dit bryst, og kommer der lidt væske ud, er det ganske tilforladeligt. Men begynder der at løbe væske ud af det eller sågar blod, skal du søge læge.

Hår på brystet er normalt

Vi kvinder vil helst være så hår-fri som muligt, og det tror ganske mange mænd også, at vi er. Men sandheden er, at rigtig mange kvinder har meget hårvækst også på deres bryster. Og nej, det er ikke ulækkert, det er NORMALT.

Du kan få trænings-skader

Bruger du en alt for løs BH, når du træner, eller tager du lige en hurtig lille løbetur uden ordentlig beskyttelse til dine bryster, ja så risikerer du at give dem skrabemærker.

Tøjet, der gnider op og ned, er ganske enkelt skyld i, at dine bryster får slidmærker og en lille overflade med sår. Det gør ondt og kan undgås med den rette BH.

De kan vende indad

Det er ikke alle, der er født med brystvorter, der stritter ud i luften. Mange er født med en eller begge to, der i stedet vender indad, fortæller plastickirurg Z. Paul Lorenc.

Det kan ændres med en mindre operation senere i livet, men det er ikke nødvendigt, for det er ikke farligt.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.