KVINDER PÅ KANTEN AF ARBEJDSMARKEDET

”Det er jo helt vildt”: Politikere rystede over ressourceforløbs køns-kløft

Alternativet vil stille spørgsmål til ministeren om overrepræsentation af kvinder i ressourceforløb
Alternativet er klar til at stille et § 20-spørgsmål til beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), om sagen, forklarer Josephine Fock (i midten).
Alternativet er klar til at stille et § 20-spørgsmål til beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), om sagen, forklarer Josephine Fock (i midten). Foto: Scanpix/arkiv

- 70 procent. Det er jo helt vildt.

Sådan lyder det nu fra Alternativets beskæftigelsesordfører, Josephine Fock, efter Avisen.dk søndag kan fortælle, at markant flere - 70 procent i september - kvinder end mænd havner i de omstridte ressourceforløb.

Ifølge en forsker handler den store kløft mellem kønnene om, at den kvindelige, udbrændte børnehavepædagog umiddelbart kan se mere velfungerende ud end mænd, der typisk har mere synlige arbejdsskader. Derfor kan de have en nemmere vej til førtidspension, mens kvinderne altså skal arbejdsprøves først.

"Bekymrende"

Det er langtfra optimalt, lyder det fra Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne.

- Det er bekymrende, hvis der er en mindre anerkendelse af psykiske end fysiske lidelser. Det er meget nemmere at forholde sig til et brækket ben, men en psykisk lidelse kan sagtens være meget mere alvorlig. Det er et ligestillingsproblem og en skævvridning af kønnene, når vi er bedre til at håndtere den ene type lidelser i forhold til den anden, siger han.

"Helt gal med ligestillingen"

8569 kvinder og 5041 mænd var i ressourceforløb i september 2015. I Enhedslisten er beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, også rystet over de afslørende tal.

- Det kaster jo lys over, at den er helt gal med ligestillingen på arbejdsmarkedet. Det skyldes i høj grad, at der er mange kvinder i tunge erhverv, som eksempelvis sosu-sektoren, hvor der er en alvorlig nedslidning både psykisk og fysisk, siger Finn Sørensen, der også mener, at manglende ligestilling i hjemmet er med til at gøre kvinders hverdag endnu hårdere.

Spørgsmål til ministeren

Ordførerne er også enige om sagen skal undersøges nærmere, for at finde ud af årsagen til den skæve kønsfordeling. Alternativet er klar til at stille et § 20-spørgsmål til beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), om sagen.

- Det er både et ligestillings- og retssikkerhedsproblem. Vi vil nu tage initiativ til at spørge ministeren, hvad der ligger til grund for de tal, og hvordan man kan skride til handling for at rette op på dem, siger Josephine Fock.

Loven skal granskes

Og mens Enhedslisten vil arbejde med sagen som en del af det generelle tilsyn af de reformer, der er gennemført på området, vil Socialdemokraterne undersøge, om man i højere grad kan blive bedre til at anerkende psykiske lidelser.

- Vi må kigge i loven og på den måde, som den bliver praktiseret på. Kan vi blive bedre til at sidestille fysiske og psykiske lidelser og ligestille kønnene i forhold til arbejdsskader? Det skal vi kigge efter i sømmene.

Ordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti er ikke vendt tilbage på Avisen.dk’s henvendelser. Liberal Alliances Joachim B. Olsen ønsker ikke at kommentere en sag på uoplyst grundlag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.