Det er ikke for sent at få HPV-vaccine

Tre ud af fire piger, der i sidste år fik tilbudt HPV-vaccinen, takkede nej. Pigerne kan dog stadig nå at ombestemme sig.
74 procent af de 12 årige piger, der sidste år fik tilbud om HPV-vaccine, takkede nej. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.
74 procent af de 12 årige piger, der sidste år fik tilbud om HPV-vaccine, takkede nej. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Foto: Tashatuvango/free

Skal jeg, eller skal jeg ikke lade mig vaccinere med HPV-vaccinen?

Det er spørgsmålet, piger sammen med deres forældre står med, når de fylder 12 år.

Og tilsyneladende vælger flere at takke nej til vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at kun lidt mere end hver fjerde af de piger, der fyldte 12 år i 2015, lod sig vaccinere.

- Det er selvfølgelig bekymrende. Vi har jo vaccinen i børnevaccinationsprogrammet, fordi den beskytter mod livmoderhalskræft, og derfor er det væsentligt for os, at flest mulige unge piger tager imod tilbuddet, siger Bolette Søborg, som er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Alle piger bliver tilbudt at få HPV-vaccinen sammen med MFR-vaccinen (Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde) hos deres praktiserende læge det år, de fylder 12.

Er man en af dem, der har valgt at takke nej til det tilbud, kan man dog nå at ombestemme sig.

Jo før jo bedre og helst før ens seksuelle debut.

Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen opfordrer piger, som har valgt vaccinen fra til at tænke sig om en ekstra gang:

- Det er mit håb, at nogle af de piger, der har udsat eller takket nej til vaccinationen, vil genoverveje tilbuddet. Man skal blot henvende sig til sin læge, inden man fylder 18 år. Så er det gratis, siger hun.

Konsekvenserne kan nemlig være store for den enkelte.

HPV-virus er nemlig meget udbredt. Faktisk så udbredt, at 80 procent ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse vil blive smittet med virussen i løbet af livet.

- I yderste konsekvens er pigerne ikke beskyttet over for smitte, og nogle vil derfor udvikle forstadier til livmoderhalskræft og i værste fald livmoderhalskræft, tilføjer Bolette Søborg.

Årsagen til det dramatiske fald skal måske ses i lyset af den stigende debat om vaccinen, mener hun.

Flere piger har offentligt fortalt om besvimelser og kraftig hovedpine, som de har oplevet, efter de har fået vaccinen. For nogle har de formodede bivirkninger betydet, at de har haft svært ved at passe skole og fritidsaktiviteter.

- Det har formentlig gjort, at folk har haft svært ved at finde ud af, hvad der er op og ned. Derfor er det vigtigt, at vi som myndighed fortæller, at vaccinen er velundersøgt, og at den beskytter mod en meget alvorlig sygdom, siger Bolette Søborg.

For få år siden var andelen af unge piger, der tog imod vaccinen helt oppe på 90 procent af en årgang.

Og der skulle vi ifølge Sundhedsstyrelsen gerne op igen.

Hos Statens Serum Institut er overlæge Kåre Mølbak enig, selvom han ikke tror, at vaccinationsgraden vil nå de højder igen.

- Selvom jeg håber på, at pigerne indhenter det forsømte, så tror jeg ikke, at vi kommer så højt op i den nærmeste fremtid. Med mindre det lykkedes at overbevise mange familier om, at det er en god idé at lade sig vaccinere, siger Kåre Mølbak.

Fakta:

Andel af piger på en årgang, der har fået til HPV-vaccinen:

- Piger født i 2003: 26 procent (8.494 ud af 32.462)

- Piger født i 2002: 73 procent (23.302 ud af 32.019)

- Piger født i 2001: 82 procent (26.910 ud af 32.873)

- Piger født i 2000: 90 procent (30.421 ud af 33.794)

- Piger født i 1999: 90 procent (30.299 ud af 33.648)

- Piger født i 1998: 90 procent (30.294 ud af 33.652)

Kilde: Statens Serum Institut

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.