"Det er ikke en skid bedre at være advokat end tømrer"

Det er et problem, at den almindelige lønmodtager fylder for lidt på Christiansborg, mener LO-formand Lizette Risgaard.
Advokaten er ikke bedre end tømreren, mener LO-formand Lizette Risgaard.
Advokaten er ikke bedre end tømreren, mener LO-formand Lizette Risgaard. Foto: Scanpix/arkiv

Der er for få almindelige lønmodtagere repræsenteret blandt politikerne på Christiansborg. 

Sådan lyder kritikken fra LO-formand Lizette Risgaard i et interview med Politiken.

- Det er et kæmpe problem, at den almindelige lønmodtagers stemme ikke for alvor fylder noget på Christiansborg. I dansk politik er der ikke mange, som har arbejdet ude i det virkelige liv – og det gælder, uanset om regeringen er rød eller blå. Mange politikere går direkte fra universitetet til Folketinget, mens der stort set ikke er håndværkere på Christiansborg, siger Lizette Risgaard til avisen.

Og det er et problem, når politikere uden erfaring fra et helt almindeligt lønmodtager-liv laver lovgivning, som rammer tømreren og sosu-assistenten skævt, mener Lizette Risgaard. Hun fremhæver, at en del af problemet bunder i, at faglige uddannelser ikke har nok prestige.

- Når jeg taler om ubalance, handler det også om uddannelsessnobberiet, som er blevet skabt igennem mange år. Det at tage en lang akademisk uddannelse ses som noget finere og bedre end at tage en faglig uddannelse. Den kultur er forankret i os alle sammen. Men det er altså – undskyld mit franske – ikke en skid bedre at være advokat eller læge, end det er at være tømrer eller elektriker, siger Lizette Risgaard til Politiken.

Hun understreger, at der selvfølgelig er brug for akademikere i samfundet, men der mangler en respekt mellem faggrupperne.

LO-formanden afviser samtidig, at det er en fiasko for fagbevægelsen, at andelen af unge, der vælger en erhvervsfaglig uddannelse, er faldet de sidste femten år. Fagbevægelsen skal være med til at italesætte problemet endnu mere, men det er ikke fagbevægelsen opgave alene. 

- Det er en fælles samfundsudfordring, siger Lizette Risgaard til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.