"Det er helt galimatias": SF-formand kræver opgør med ressourceforløb

Groteske eksempler om sengepraktik og døde borgere får nu Pia Olsen Dyhr til at kræve reformen om førtidspension genåbnet. Socialdemokraterne er ikke afvisende.
Pia Olsen Dyhr vil genåbne den førtidspensionsreform, som SF selv var med til at lave i sin tid som regeringsparti. Her på talerstolen 1. maj i år.
Pia Olsen Dyhr vil genåbne den førtidspensionsreform, som SF selv var med til at lave i sin tid som regeringsparti. Her på talerstolen 1. maj i år. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix/arkiv

Det er helt galimatias, når kommunerne bruger de såkaldte ressourceforløb til at tvinge alt for syge borgere i arbejde for at undgå at give dem førtidspension.

Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der i et interview med Avisen.dk og Ugebrevet A4 varsler et opgør med de udskældte ressourceforløb.

SF var som regeringsparti selv med til at indføre forløbene i 2013 som et led i førtidspensionsreformen. Men nu vil partiet gøre det til en topprioritet i efteråret at få genåbnet reformen, siger formanden.

- Det var ikke meningen, at det skulle være fuldstændig umuligt for folk at komme på førtidspension, og det har man gjort i visse kommuner. Derfor er vi nødt til at kigge på det igen. Vi vil have det op i forligskredsen, og vi vil have en ændring af det her, siger Pia Olsen Dyhr.

Vil ændre loven

Ressourceforløbene skulle egentlig have hjulpet flere syge ledige tilbage på arbejdsmarkedet frem for at komme på førtidspension. Men systemet er blevet voldsomt kritiseret. Der har blandt andet været eksempler med syge ledige, som må have en seng med i arbejdsprøvning, og folk på ressourceforløb, der er døde, mens de har ventet på at få tilkendt førtidspension.

Pia Olsen Dyhr mener, at kommunerne går alt for langt, fordi der er penge at spare ved at holde ledige på ressourceforløb på en kontanthjælpssats frem for at give dem førtidspension. Hun vil nu have forligspartierne bag reformen til at ændre loven, så der sættes en stopper for kommunernes fokus på økonomien frem for de syge og sårbare ledige.

- Nogle kommuner har jo brugt det som en øvelse i at holde folk i systemet længst muligt. Der er nogen, der er døde undervejs. Det er helt galimatias. Problemet er de økonomiske incitamenter for kommunerne i forhold til, om de fastholder folk i systemet eller får dem videre, og dem kan man skrue sammen på en anden måde, siger Pia Olsen Dyhr, der understreger, at SF grundlæggende tror på ressourceforløb.

S: Vi har et ansvar

Hos Socialdemokraterne er beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen enig i, at dele af ressourceforløbene er slået fejl.

- Selve reformen synes vi sådan set er god, men vi må også erkende, at der er dele omkring ressourceforløbene, der ikke virker godt. Jeg har fået et hav af henvendelser fra folk, der er blevet behandlet rigtig skidt, og det er selvfølgelig ikke i orden, siger han til Avisen.dk.

Leif Lahn Jensen påpeger, at partierne bag reformen allerede har aftalt at mødes i efteråret for at evaluere reformen. Her er Socialdemokraterne åbne for at se på, om loven skal ændres.

- Vi har selvfølgelig et ansvar som forligspartier for at ændre det, der ikke virker, siger Leif Lahn Jensen.

Også Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen erkender, at der er problemer.

- Vi har set eksempler på ressourceforløb, hvor kvaliteten ikke var god nok. Man skal ikke blive mere syg af at være i ressourceforløb, siger han til Avisen.dk.

Venstre vil dog ikke være med til at ændre loven, som Pia Olsen Dyhr ønsker. Hans Andersen mener i stedet, at kvaliteten af ressourceforløbene skal forbedres.

- Derfor har vi også sidste år været med til at aftale en række initiativer, der skal hæve kvaliteten i forløbene. Men vi står ved reformen og vil ikke være med til rulle tilbage, så det igen bliver nemmere for kommunerne at placere folk på førtidspension, siger Hans Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.