Det dårligste arbejdsmiljø nogensinde: Rekordmange påbud i restaurationsbranchen
Arbejdstilsynet har aldrig før konstateret så mange arbejdsmiljøproblemer i restaurationsbranchen som i år.
På barer og restauranter kæmper de ansatte med arbejdsmiljøet.
På barer og restauranter kæmper de ansatte med arbejdsmiljøet. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix/arkiv


Ansatte på restauranter og barer kæmper med arbejdsmiljøproblemer som aldrig før. Det har resulteret i rekordmange antal påbud, strakspåbud og vejledninger udstukket til arbejdsgiverne.

Det viser nye tal fra Arbejdstilsynet, skriver Fagbladet 3F.

Alene i år har Arbejdstilsynet besøgt 1.417 restauranter og barer, hvor de efterfølgende har konstateret 1.883 arbejdsmiljøproblemer. Det er det højeste antal registrerede problemer nogensinde i branchen, endda fordelt på anden laveste antal virksomhedsbesøg nogensinde. Tallene går tilbage til 2008.

- Det er naturligvis helt uacceptabelt, at branchen tilsyneladende fortsat er helt ude af stand til at få vendt udviklingen, siger Tina Møller Madsen, gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F.

De hyppigste arbejdsmiljøproblemer i restaurationsbranchen er blandt andet manglende udfyldelse eller opdatering af APV (arbejdspladsvurdering), luftvejsbelastninger, diverse ulykkesrisici, overtrædelse af rygeloven og ingen arbejdsmiljørepræsentanter på arbejdspladsen. Det fremgår af Arbejdstilsynets tabel.

Tina Møller Madsen kræver handling fra politikernes side. Arbejdstilsynet må tilføres midler og ikke beskæres, som regeringen lægger op til.

- Regeringen arbejder netop nu på, at unge helt ned til 15 år må arbejde alene i restaurationslokalet, hvor der udskænkes alkohol. Det er det sted i restauranten, hvor der er flest problemer, og det virker næsten grotesk set i lyset af de nye tal fra Arbejdstilsynet. Der er nogen på Christiansborg, der må handle nu, før det går helt galt, siger Tina Møller Madsen.

At det står skidt til med arbejdsmiljøet på restauranter og barer overrasker ikke Ole Gunni Busck. Han er lektor ved Aalborg Universitet med speciale i arbejdsmiljø.

- Det er et område, der er rimeligt belastet, og restaurationsbranchen har altid været et broddent kar. Så det kommer ikke bag på mig. Men det er stadig nogle meget høje tal, og det er voldsomt, siger han til Fagbladet 3F.

Hos hotel- og restauranterhvervets brancheforening Horesta rådgiver de løbende deres medlemmer om arbejdsmiljørelaterede spørgsmål, og de tager de seneste tal fra Arbejdstilsynet alvorligt.

- Det er selvfølgelig beklageligt, at antallet af sager er stigende i restauranterhvervet. Alle arbejdsgivere har en pligt til at passe på de ansattes helbred. Et ansvar som virksomhederne er nødt til at tage meget alvorligt, siger advokat i Horesta Lise Buhl og understreger, at hun finder problemerne i denne opgørelse meget forskellige og alvorsgraden lige så.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.