"Det bliver bevægende": Syrisk musiker fra Randers åbner Roskilde

En syrisk musiker fra Randers skal åbne Roskilde Festivalen sammen med verdenskendt musiker og næsten 40 andre, der er flygtet ud af Syrien.
Fra Syrien til Randers. Musikeren Maher Mahmoud har haft noget af en rejse.
Fra Syrien til Randers. Musikeren Maher Mahmoud har haft noget af en rejse. Foto: Jesper Voldgaard/Magisterbladet

Den 30-årige syriske musiker Maher Mahmoud, der til dagligt bor i Randers, åbner Orange Scene. Det gør han sammen med superstjernen Damon Albarn, når årets Roskilde Festival officielt skydes i gang 29. juni.

Han er tidligere medlem af Syrian National Orchestra for Arabic Music, der tæller godt 40 musikere fra Syrien, men ligesom mange af sine tidligere kollegaer har han måtte flygte ud af det krigshærgede land. Han har selv fået politisk asyl i Danmark.

- Det bliver en bevægende oplevelse for os at åbne Roskilde Festival og spille sammen for første gang med borgerkrigen i vores hjemland som et dystert bagtæppe, siger Maher Mahmoud til Magisterbladet.

Svært at forlade Syrien

Udover at få musikerne fra Syrian National Orchestra for Arabic Music hertil fra andre europæiske lande og USA, kommer der efter planen også en del, som stadig bor i Syrien.

- Jeg tror, man skal hedde Damon Albarn, for at det kan lade sig gøre at skaffe udrejsevisum til syriske musikere i denne tid, siger Maher Mahmoud til Magisterbladet.

Har betalt høj pris

Da Maher Mahmoud var 27 år repræsenterede han Mellemøsten til en jazzworkshop i Danmark. Det var i den forbindelse, at han besluttede sig for at søge asyl i Danmark.

Og selvom det lykkedes ham at få politisk asyl, har det været en svær proces, fortæller han Magisterbladet. Den dag i er det stadig svært for den syriske musiker at acceptere sin situation.

- Ensomheden er enorm. Det samme er skyldfølelsen, både fordi jeg har familie og venner, der er fanget i borgerkrigen, og fordi jeg selv er sluppet ud og kan skabe en levevej med mit instrument, siger Maher Mahmoud til Magisterbladet.

Maher Mahmoud spiller på strengeinstrumentet oud og har haft faste undervisningstimer i arabisk musikteori på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han håber, at han til sommer kan blive optaget på kandidatuddannelsen på et af musikkonservatorierne.

Festival vil bygge bro

Ifølge Roskilde Festival er det ikke tilfældigt, at det netop er syriske musikere, der åbner ballet.

- At indlede årets festival med et syrisk nationalorkester i selskab med en masse vestlige musikere er for os også en måde at vise, hvordan kultur og mødet omkring kultur kan bygge broer på tværs af landegrænser, konflikter og politiske overbevisninger, siger Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde, i en pressemeddelelse.

Til sommer er det fem år siden, at hele det syriske orkester har været samlet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.