Det betyder påskens helligdage

Roder du også altid rundt i, hvad der skete hvornår i forbindelse med påsken?
Så er der dømt påskeidyl for alle pengene. Men har du egentlig styr på, hvad der ifølge Biblen skete på de forskellige påskedage?
Så er der dømt påskeidyl for alle pengene. Men har du egentlig styr på, hvad der ifølge Biblen skete på de forskellige påskedage? SCANPIX arkiv

Påsken er kristendommens ældste og vigtigste fest, hvor man fejrer den dramatiske historie om Jesus’ korsfæstelse og opstandelse.

Men hvornår var det egentlig, at Jesus døde, og hvornår var det, han genopstod fra de døde?

Palmesøndag

Palmesøndag, der er søndagen, der indleder påskeugen, markerer at Jesus ridder ind i Jerusalem på et æsel. Her bliver han modtaget af det jødiske folk, der hylder ham med viftende palmegrene – deraf navnet palmesøndag.

Lam på 20 måder. Læs mere på søndag.dk

Skærtorsdag

Skærtorsdag var dagen før Jesus' korsfæstelse. Om aftenen tog han afsked med sine disciple ved den sidste nadver, som er skildret på utallige nadverbilleder, og skærtorsdag er da også først og fremmest festen for nadveren. Mens dagen ikke er helligdag i eksempelvis Sverige og Tyskland, har det altid været en helligdag i Danmark.

Sådan dækker du et smukt påskebord. Læs mere på isabellas.dk

Langfredag

Langfredag er dagen, hvor Jesus blev korsfæstet, døde og blev begravet. Det er derfor en sorgens dag i folkekirken, hvilket eksempelvis markeres ved, at alterlysene ikke bliver tændt, og at præsten ikke bærer messetøj. De fleste kirker holder gudstjeneste på det almindelige gudstjenestetidspunkt, men en del kirker vælger at markere Jesus’ dødstidspunkt, og de holder derfor gudstjeneste klokken 15.

Påskelørdag

Påskelørdag er dagen, hvor Jesus lå i gravens mørke. Derfor er der ikke foreskrevet, at der skal være gudstjeneste denne dag. I den katolske kirke afholder man vågenat, hvor menigheden på skift natten til påskemorgen har læst højt fra Bibelen.

Påskedag

Påskedag fejres det, at Jesus opstod fra graven. Højdepunktet i gudstjenesten er læsningen af Påskeevangeliet, der fortæller, hvordan tre kvinder kom ud til graven tidligt om morgen, men fandt den tom. Jesus er påskesolenSolen som symbol på Jesus er et af kirkens ældste symboler. Det var en gammel skik, at man skulle stå tidligt op og se påskesolen danse som symbol på, at Kristus var opstanden.

Kilde: www.folkekirken.dk

Af Trine Fisker, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.