Desperat Jeanett på kontanthjælp i brev til Neergaard: "Jeg nasser ikke"

I starten af oktober modtog Jørn Neergaard Larsen en mail fra kontanthjælpsmodtageren Jeannet Cove. Mailen var et nødråb om, hvilke konsekvenser regeringens nye kontanthjælpsloft får.
Fremtiden for Jeanett Cove og hendes tre børn ser mørk ud, hvis regeringen holder fast i planerne om at forringe forholdene for kontanthjælps-modtagere, mener Jeanett Cove. 
Fremtiden for Jeanett Cove og hendes tre børn ser mørk ud, hvis regeringen holder fast i planerne om at forringe forholdene for kontanthjælps-modtagere, mener Jeanett Cove.  Privat foto.

Efter udspillet til regeringens nye kontanthjælpsloft var kommet frem, blev den 30-årige kontanthjælpsmodtager Jeanett Cove så desperat, at hun - for at få afløb for sine frustrationer - skrev en mail til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Mailen indeholder ingen skældsord, men beskriver den situation, Jeannet Cove står i.

”Jeg hedder Jeanett, jeg er 30 år, bor i en mindre by lidt uden for Århus, jeg er alenemor til 3 børn og så er jeg på kontanthjælp. Jeg blev skilt fra ungernes far for 3 år siden, og siden da har jeg kæmpet for at holde sammen på mig selv og mit nu kæmpe ansvar for de her 3 vidunderlige børn”, skriver Jeanett Cove indledningsvist i sin mail, som Avisen.dk har fået indblik i.

Brevet til ministeren er skrevet kort tid før, Dagpengekommissionen kommer med deres forslag til, hvordan man fremover kan ændre og indrette det dagpengesystem, som Jeanett Cove er røget ud af.

De nye kontanthjælpsregler slagter os

Selvom Jeanett Cove dagligt kæmper for at holde sin lille familie kørende, er det svært som kontanthjælpsmodtager, synes hun.

- Jeg har et rådighedsbeløb på 640 kroner til mad om ugen til mig og mine tre børn, når alle udgifter er betalt, siger Jeanett Cove til Avisen.dk.

Af den grund er de månedlige børnepenge fra hendes eksmand på 3.800 kroner og boligstøtten til den lejelejlighed, hun bor i, afgørende for, at hendes økonomi akkurat løber rundt.

Men hvis det såkaldte moderne kontanthjælpsloft bliver indført, forventer Jeanett Cove, at hun kun har 500 kroner at leve for om måneden, når alting er betalt.

Og en af konsekvenserne vil være, at hun må flytte fra sin lejlighed i et belastet boligkvarter og finde en lejlighed i en by med lavere boligpriser end Århus, fortæller hun.

Læs hele Jeanetts Coves brev

Den primære tanke med at skrive til beskæftigelsesministeren var netop at gøre ham opmærksom på, hvor brutalt den nye kontanthjælpsregler vil ramme hende.

Intentionen var ikke at sende en klagesang, forsikrer Jeanett Cove.

”Og I må virkeligt ikke tro, jeg er utaknemmelig, det er jeg bestemt ikke, jeg har aldrig forlangt mere end det jeg får” skriver hun i sin mail.

Nedtrykt over Neergaards svar

Jeanett Cove sendte brevet i håb om, at det kunne være med til at gøre en forskel. Men hun er begyndt at tvivle.

Svaret fra Jørn Neergaard Larsen, som Avisen.dk er i besiddelse af, er skrevet af en medarbejder i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Og her får Jeanett Cove klar besked om, at man i Beskæftigelsesministeriet ikke kan tage stilling til hendes konkrete situation. Derimod må hun huske, at det skal kunne betale sig at arbejde, står der i svaret.

Og den svada er ikke ny for Jeanett Cove. Hun er sågar enig.

- Der er ikke noget, jeg hellere ville end at arbejde. Jeg tror, at det er meget få i dagpenge- og kontanthjælpssystemet, der synes, det er sjovt at gå at kukkelure og blive kontrolleret af en sagsbehandler. Jeg vil gerne ud på en arbejdsplads og få den anerkendelse, man får, når man laver et godt stykke arbejde og selv tjener penge, siger Jeanett Cove.

Hun oplever tit, at omgivelserne dømmer hende for at være kontanthjælpsmodtager. Men det værste er, at hendes børn også møder fordommene, fortæller hun.

- Min store søn på syv år havde fået nys om kontanthjæpsreformen på skolen og kom hjem og spurgte, om jeg ikke godt kunne finde mig et arbejde. Det er svært at være mor til en syv-årig, som kan mærke, at folk ikke bryder sig om hans mor, fortæller Jeanett Cove.

Alting ramlede

Jeanett Cove er uddannet som gastronomassistent og har tidligere arbejdet. Og indtil hun faldt ud af dagpengesystemet i efteråret 2013 havde hun altid gjort, hvad der blev forventet af hende.

”Det betød meget for min far, at vi børn fik en uddannelse, og det fik jeg. En kort uddannelse, men dog en uddannelse. Herefter besluttede min eksmand og jeg, at vi skulle have børn. Jeg mener, det er sådan, man gør, vi gjorde bare alt det, der forventes! Lån i banken, uddannelse, bryllup og til sidst børn. 3 styk. Så gik det galt, og det var heller ikke med vilje! Vi kæmpede! Jeg endte på et krisecenter alene med børnene, alt var kaos, alt faldt fra hinanden. Folk forstod det ikke, det så så pænt ud udadtil, det gjorde alting”.

Sådan skriver Jeanett Cove ærligt i mailen. Efter den private turbulens kom hun på sygedagpenge, før hun endte på kontanthjælp.

I dag har hun diagnoserne ADHD og PTSD, der gør det svært for hende at have et arbejde. Men hun forventer, at hun på sigt kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Men indtil hun bliver jobparat, ønsker hun sig ro. Det sidste, der gør hende stabil igen, er en hverdag, hvor hun konstant tænker på sin økonomi, forklarer hun.

Ikke tid til kaffe

Det standardiserede svar fra Beskæftigelsesministeriet slog ikke Jeanett Cove ud. Tværtimod besluttede hun sig for at invitere Jørn Neergaard Larsen til kaffe.

”Jeg vil så gerne have en mulighed for at forklare, at jeg ikke ønsker at være en nasser i det her samfund, men at hver gang, jeg har forsøgt, for tro mig, jeg har forsøgt, har jeg knækket nakken, fordi jeg ikke har kunnet klare tingene i længden”, skriver hun i en opfølgende mail til beskæftigelsesministeren.

Men Jørn Neergaard Larsen har – på grund af en tætpakket kalender – ikke mulighed for at mødes med Jeanett Cove, lyder svaret på invitationen.

Afvisningen ærgrer Jeanett Cove, for hun tror på, at det ville styrke hende og andre i hendes situation, hvis der blev lyttet mere til befolkningen.

- Der burde være mere borgerinddragelse, så når man eksempelvis laver regler for kontanthjælps- og dagpengesystemet, bør politikerne i højere grad spørge dem, det rammer, siger hun.

Af den grund frygter hun, at det udspil til et nyt dagpengesystemet, som regeringen præsenterer på mandag, slet ikke vil bære præg af, at man har lyttet til dagpengemodtagerne, fortæller Jeanett Cove.

Savner politisk ansvar

Udover beskæftigelsesministeren modtog også finansministeren, statsministeren og alle partiernes beskæftigelsesordførere og sundhedsordførere Jeanett Coves mail.

På venstrefløjen har de fleste ordførere svaret, at hendes historie berører dem, men de lægger ansvaret fra sig, og skriver, at de ikke kan gøre noget, fordi det er højrefløjen der bestemmer, fortæller Jeanett Cove.

- Kun socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn har skrevet, at han vil gå videre med min mail til ministeren, siger Jeanett Cove.

Til højre for midten har ordførerne svaret, at de vil tage mailen med videre i deres politiske arbejde, fortæller hun.

Statsministeren, finansministeren og ordførerne fra Liberal Alliance har ikke besvaret mailen.

Læs hele Jeanetts Coves brev

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.