Derfor vil du hellere have sødt end surt
At kunne lide sødt eller bittert har i høj grad noget med kultur at gøre.
Der er mange grunde til, at en del af os elsker chokolade.
Der er mange grunde til, at en del af os elsker chokolade. Foto: SCANPIX arkiv


Af: Redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Er du en af dem, der næsten ikke kan gå forbi en bager uden at købe en kage? Eller ville du til enhver tid foretrække en forret frem for en dessert?

Vores smagsløg foretrækker meget forskellige smage – og det er der ifølge diætist Anne W. Ravn, der også er medlem af SØNDAGs sundhedspanel, en ganske god grund til.

- De mange smagsløg, vi har på tungen, er opbygget af mange specialiserede sanseceller, der sender smagssignalerne til centralnervesystemet. Men vores smagspræferencer styres i høj grad også af kultur og de mennesker, vi omgiver os med. Jeg plejer gerne at sige, at kinesiske børn formentlig ville vrænge på næsen ad rugbrød med spegepølse, mens de gerne spiser hund eller kat i sursødsovs. Danske børn har det velsagtens lige omvendt, og hvorfor foretrækker de spaghetti og kødsovs frem for broccoli? lyder det fra Anne W. Ravn.

10 advarselstegn, der peger på demens: Se listen her

Mors mad har påvirket os

Hun peger også på, at vores smagspræferencer er påvirket af, hvad vores mor spiste, da vi lå i hendes mave, fordi vi deler blod med vores mor og dermed også de smage, som vores mor indtog.

- Så allerede inden vi er født, præsenteres vi for smage, som også er kulturelt betingede. Vores smag præges dog gennem hele livet, og f.eks. vores omgangskreds kan få stor indflydelse på, hvad vi spiser, forklarer Anne W. Ravn og fortsætter:

- Generelt motiveres vi til at smage ny mad, hvis maden associeres med noget sjovt eller rart, og vi har alle oplevet, at det samme mad kan opleves vidt forskelligt, alt efter hvilket selskab vi er i. Smag opstår nemlig også i relationer mellem mennesker, og derfor vil mors frikadeller tit være de bedste.

Her er 14 grunde til, du altid er træt: Læs mere på ELLE.dk

De færreste kan lide bittert

Der kan også være mad, vi skal lære at spise og smage flere gange. F.eks. er det de færreste, der reelt kan lide kaffe, første gange de smager en kop, hvilke skyldes bitterheden i kaffen.

Men det er bestemt muligt at lære at spise noget, man ikke umiddelbart kan lide.

- Hvis du gerne vil kaste dig ud i at smage nye ting, så gør det, når du i forvejen er sulten. Alle kan lide smagen af sødt, men nogle af os skal træne i at holde af bittert, råder diætisten.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.