Derfor vil din kat altid med dig på toilettet

Har du også undret dig over din kats voldsomme interesse i at deltage i dit toiletbesøg? Nu får du forklaringen.
Kender du det med, at så snart du sætter dig på toilettet kommer din kat drønende, puffer døren op og begynder at kurtisere dine ben, mens den spinder lidt, så du kan få noget baggrundsmusik til dit toiletbesøg.
Kender du det med, at så snart du sætter dig på toilettet kommer din kat drønende, puffer døren op og begynder at kurtisere dine ben, mens den spinder lidt, så du kan få noget baggrundsmusik til dit toiletbesøg. Foto: Scanpix / Modelfoto

Hvis du har kat, kender du sikkert godt situationen: Så snart du bevæger dig ud på toilettet, kommer misser løbende for at holde dig med selskab - og hvis du sætter dig på porcelænstronen, insisterer katten på at gnide sig op ad dine ben eller hoppe op i dit skød.

Men hvorfor er katten så ivrig efter at deltage i denne meget intime del af dit liv?

Det skyldes blandt andet, at katten har luret, at vi mennesker opfører os anderledes, når vi sidder på tønden, forklarer Michelle Garnier, som er specialist i kattes adfærd.

Vi er næsten fanget, når vi sidder på tønden

- For det første bukker vi os ned, og det giver katten mulighed for at få kontakt med os, siger hun til Avisen.dk.

- Samtidig er vi mere stille og kontrollerede end vi ellers er, når vi sidder på toilettet. Vi kan ikke bevæge os så meget - ja, vi er jo nærmest fanget, når vi sidder der, siger Michelle Garnier.

Det kan katten godt lide, for det giver den nemlig bedre mulighed for at gnide sig op ad ejeren ben og lægge duftspor, forklarer hun. Det er også derfor, at nogle katte benytter lejligheden til at gå i ottetaller rundt om dine ben, mens du sidder der og besørger.

- Det er utroligt vigtigt for katten at få ro til at sætte duftspor på sin ejer. Det giver katten tryghed og gør, at den også kan mærke, hvem vi er, siger Michelle Garnier til Avisen.dk.

Samtidig er vi også mere mentalt til stede i nuet, når vi sidder på tønden, end vi ellers er - og det kan katte netop også godt lide, tilføjer hun.

Hvad hvis lugten er grum?

Ind imellem kan det dog ske, at din selskabelige mis bittert fortryder, at den valgte at følge med dig ud på WC. Katten har nemlig en meget veludviklet lugtesans, og ligesom os mennesker kan den blive generet, hvis dit toiletbesøg resulterer i en fæl hørm, fortæller Michelle Garnier.

Men for det meste vil lugten blot være en ekstra service til katten. Den lærer nemlig meget om sin ejer ved hjælp af dufte - for eksempel om ejeren er syg eller stresset.

Katte er også skarpe, når det handler om at afkode ejerens opførsel og lære af erfaringer, forklarer Michelle Garnier.

Derfor lærer din kat hurtigt, at når du går ud på toilettet, er der mulighed for at socialisere lidt med dig, få en stille hyggestund, udveksle lugte og følge op på, hvordan det går med dig. Og med den slags sympatiske bagtanker kan man da godt tilgive katten for at invadere badeværelset og blæse højt og flot på privatlivets grænser, ikke?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.