Derfor sover du dårligt den første nat på ferien

De første par nætter på ferien foregår for en del uden meget søvn, de kan nemlig ikke sove i en fremmed seng, og det er helt naturligt, siger ekspert.
Mist ikke dit mod - du skal nok få noget søvn på ferien.
Mist ikke dit mod - du skal nok få noget søvn på ferien. Scanpix.

Du vågner op sløv, træt og udmattet. Din nat har været frygtelig, og du har ikke lukket et øje. Det var ikke sådan, du havde forestillet dig, at din første nat på ferien skulle være.

Men bare rolig, du skal nok komme til at sove godt igen. Du skal såmænd bare vænne dig til de nye omgivelser, og din venstre hjernhalvdel skal slappe lidt af. Det er nemlig den, det er galt med, skriver The Sun.

Doktor Karl Kruszelnicki har skrevet bogen "The Doctor", hvori han forklarer, hvad dette besvær med at sove et nyt sted den første nat går ud på. Og det er faktisk din venstre hjernehalvdel, som holder dig vågen - den sørger nemlig for at være på vagt og derfor halvt vågen, indtil du er faldet godt til i de nye omgivelser.

Det er unatuligt i den forstand, at dine to hjernehalvdele normalt vil falde i søvn samtidig. Men det sker for stort set alle, at de oplever en mere turbulent nat, når de ikke er i kendte omgivelser.

- Ulempen ved at være urolig den første nat er, at du ikke får en god nattesøvn. Men fordelen er, at du har større sandsynlighed for at overleve en trussel, forklarer doktor Karl Kruszelnicki og slår dermed fast, at det kan betale sig at se problemet fra den positive side.

Gør det hjemmeligt

Vores kroppe er altså indkodet til at reagere med uro, når vi er nye steder. Det bliver ikke anderledes, men du kan godt hjælpe dig selv til en lidt bedre søvn, fortæller doktor Karl Kruszelnicki.

Det vil ikke få dig til at sove som en drøm, men det vil mindske din uro de første nætter.

- Du bør tage din favorit pude med, når du tager på rejse. Hold samtidig en normal dagsrytme og undgå minibaren, det vil hjælpe dig til at sove bedre, siger han.

Karl Kruszelnicki forslår også, at du altid bor på den samme slags hoteller, uanset hvor du er i verden, for de kan ofte have samme slags indretning og vil derfor virke mere hjemmelige. Det er måske mest henvendt til forretningsrejsende, og ikke dig der skal en tur på ferie.

Skal du på ferie, må du nok acceptere, at du ikke sover særlig godt de første dage. Samtidig skal du huske på, at det ikke hjælper dig, hvis du drikker dig plakat-fuld den første nat og går i seng langt ud på natten. Men lad være med at gå i panik, du skal nok få din søvn, når du føler dig afslappet og tilpas i dine nye omgivelser.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.