Derfor slider du vaskemaskinen ned før tid

For meget vaskepulver, kalk og for lidt rengøring er de typiske årsager til, at vi må smide både tøj og maskine ud før tid.
Din vaskemaskine skal renses og afkalkes jævnligt, hvis den skal holde længere.
Din vaskemaskine skal renses og afkalkes jævnligt, hvis den skal holde længere. Foto: /free

Daglig brug og misbrug af vaskemaskinen slider hårdt på både tøj og maskine. Her er rådene, der får begge dele til at holde længere.

Sæbeskålen, gummiringen bag lågen og filteret skal rengøres med jævne mellemrum, hvilket mange glemmer.

- På nye maskiner er filteret så godt, at der ikke sidder så meget snavs der mere. Til gengæld sidder det så på gummiringen, så den skal gøres ren oftere end filteret, forklarer Joan Krøyer Buch, der er ernærings- og husholdningsøkonom på Sorø Husholdningsskole.

Her underviser hun netop i, hvordan man vedligeholder, rengøre og bruger vaskemaskiner, så de holder længere.

Sådan vedligeholder du vaskemaskinen
  • Sæbeskålen skal rengøres to gange om måneden. Husk dysserne, der suger sæben op.
  • Du skal fjerne skidt fra gummiringen bag lågen dobbelt så ofte, som du skal rense filteret.
  • Tjek kalkindholdet hvor du bor. Det betyder meget for doseringen af vaskepulver.
  • Brug lagereddike i stedet for skyllemiddel. Dit tøj bliver blødt og det kommer ikke til at lugte
  • For meget vaskemiddel i tøjvasken sætter sig som et lag af fedt på dit tøj og i tromlen, da sæbe som bekendt er lavet af fedt.
  • I lighed med elkedlen skal også varmelegemet i vaskemaskinen afkalkes. Det afhænger igen af kalkindholdet i grundvandet

 

UDVID

Man skal bruge et kalkbindingsmiddel. Det findes flere varianter af produkter med kalkbinder til formålet, men Joan Krøyer Buch har sin egen favorit, der tilmed også er den billigste.

- Jeg bruger en smule citronsyre (halv deciliter), kør en kort kogevask på den højst mulige temperatur (naturligvis uden tøj i), siger hun.

Lugter maskinen dårligt, kan det være på grund af overskydende vand i maskinen, der ligger og rådner. Her skal du køre maskinen med vaskepulver en gang uden tøj i på almindelig temperatur.

Generelt er det en god idé at bruge mindre vaskepulver, da det slider mindre på tøjet. Du kan også skifte skyllemidlet ud med lagereddike, der binder kalken, så den ikke slider så hårdt på dit tøj.

- Den typiske fejl er, at folk ikke tænker over, hvor meget kalk der er i grundvandet, der hvor de bor, men det betyder meget for tøjets levetid, siger Joan Krøyer.

Det er ikke kun tøjet, men også vaskemaskinen der lider under den megen kalk.

Karsbek Hvidevare Service reparerer vaskemaskiner og her kan manglende rengøring og højt kalkindhold tydelig ses.

- Det typiske problem med folks vaskemaskiner er, at varmelegemet er kalket så meget til, at det skal skiftes, lang tid før maskinen egentlig burde kasseres, siger Carsten Nielsen, der er serviceteknikker og medejer.

Derfor giver han altid det råd til kunderne, at det antal gange de bruger vaskemaskinen ugentligt, er det antal gange den skal afkalkes årligt. Bruger man den 12 gange om ugen, skal den altså afkalkes hver måned.

Det råd gælder særligt dér, hvor der er mest kalk i vandet. Man kan se det eksakte indhold af kalk i grundvandet for hele Danmark ved at klikke her

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.