Derfor skal du passe på med at spise champignon
Champignon indeholder et stof, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Få svaret på, hvor mange du må spise om året.
De er velsmagende, men ikke gode at spise i alt for store mængder.
De er velsmagende, men ikke gode at spise i alt for store mængder. Colourbox


De små buttede champignonvarianter smager lækkert både i rå, stegt, bagt og kogt tilstand. Og med deres høje indhold af kostfibre og mange gode vitaminer og mineraler burde de også være fast bestanddel på spisebordet.

- Desværre har champignon også et naturligt indhold af phenylhydraziner, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Phenylhydraziner nedbrydes dog delvist ved opvarmning og konservering eller stegning. Hvis du koger champignoner og hælder kogevandet væk, får du nedsat din indtagelse af giftstoffer fra svampene, forklarer SØNDAGs sundhedsekspert Anne W. Ravn, der er uddannet diætist.

Læs om den effektive slankekur, hvor du taber dig et kilo om ugen uden at vær sulten på Søndag.dk.

Spis kun et par gange om året

Og ikke nok med at champignon indeholder det måske kræftfremkaldende stof, så er der også nogle champignoner, der kan ophobe tungmetallet cadmium, som kan give nyreskader.

Modsat phenylhydraziner, så nedsættes eller fjernes cadmium ikke ved stegning og kogning.

Vink farvel til en oppustet mave. Læs hvordan på Søndag.dk.

- Det anbefales derfor, at man begrænser indtagelsen af for eksempel ager-champignon til et par gange om året. Champignon er heller ikke med i anbefalingen om at spise seks om dagen. Mange er ikke klar over, at man ikke skal spise champignon i meget store mængder, hverken vilde eller dyrkede champignoner. Det er beregnet, at gennemsnitsdanskeren spiser ca. 2,2 kg årligt,’ forklarer Anne W. Ravn og fortsætter:

- Hvis man indtager væsentligt større mængder end dette, kunne det være en god idé at nedsætte forbruget. Især kan det være hensigtsmæssigt at spise rå champignon i begrænset mængde.

SØNDAGs sundhedspanel, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.