Derfor skal du IKKE bruge lommeregneren på telefonen

Vi har en lommeregner ved hånden i vores smartphone, men derfor skal vi stadig huske at holde hovedregningen ved lige. Læs her hvordan.
20 procent af danskerne har sværere end gennemsnittet ved matematik. Mange af dem tror fejlagtigt, at de er talblinde, men det kræver blot ekstra træning i hovedregning.
20 procent af danskerne har sværere end gennemsnittet ved matematik. Mange af dem tror fejlagtigt, at de er talblinde, men det kræver blot ekstra træning i hovedregning. Foto: Iris/arkiv

Hvorfor er det egentlig vigtigt at holde hovedregningen ved lige? De fleste af os har jo en lommeregner lige ved hånden på vores smartphone og bruger derfor ikke den indre kugleramme i hverdagen.

Netop derfor skal du træne den, forklarer Lisser Rye Ejersbo, som er lektor i kognitive læringsprocesser i matematik på DPU under Aarhus Universitet.

- Hvis man ikke har en fornemmelse af, hvad facit bliver, når man bruger en lommeregner, så vil man typisk ikke registrere, om man har trykket forkert.

Og der er faktisk mange muligheder, mener Lisser Rye Ejersbo. Det er for eksempel god træning, hvis man hele tiden at forsøge at estimere, hvad beløbet bliver.

- Vi gør det, når vi skal forsøge at forudsige, hvor meget maling vi skal bruge. Det bør man også gøre, når man handler ind. Forsøg derfor at regne ud, hvad det samlede beløb bliver, lyder rådet fra Lisser Rye Ejersbo.

Problemet er, at mange taber overblikket, når beløbet overstiger 100 kroner. For nogen sker det allerede ved 50 kroner.

- Jeg havde en gang en elev, der netop løste det problem. Han sagde bare, at alting koster ti kroner. Hvis noget koster 37 kroner, siger han, at det koster fire tikroner. Koster noget 11 kroner, runder man så ned til én tikrone. Man kommer faktisk ret tæt på det eksakte beløb, forklarer hun.

Man behøver dog ikke have et eksakt resultat, man jagter, for at træne de matematiske evner.

Nogle gange kan man også bare lege lidt med tallene.

- Jeg leger altid med de her sekscifrede koder, vi har på vores NEM-ID. Enten lægger jeg dem sammen, trækker fra eller ser, om jeg kan finde en eller anden logik i talrækken. Det hjælper dig også til at huske talkombinationer bedre, siger Lisser Rye Ejersbo.

Mobiltelefonen behøver dog ikke blive i lommen, når du skal træne hjernen, for der findes naturligvis apps til alt, og det gælder også indlæring af matematik.

Casper Christiansen driver siden skoleapps.com, som guider skolelærere til, hvilke apps de kan benytte i undervisningen. Selv om de er tiltænkt børn, kan voksne også bruge dem til træning i de matematiske færdigheder.

Du kan læse hans anbefalinger i faktaboksen nedenfor.

 

De bedste matematik-apps:

- BrainClash: Denne app fungerer præcis som den kendte app Wordfeud, bare med matematik. Super nem at gå til og kan spilles på mange forskellige sværhedsgrader. Appen er selvfølgelig sjovest, hvis du spiller mod andre, men man kan også spille mod tilfældige modstandere, man ikke kender.

- King of Math: Dette en singleplayer-app, hvor du stiger i niveau, alt efter hvor hurtigt og rigtigt du svarer på de forskellige regnestykker. Sværhedsgraden stiger konstant, så det er en rigtig fin måde at forbedre sine hovedregningsfærdigheder.

- Math fight: Et sjovt multiplayer-spil, hvor man spiller to spillere på samme smartphone. Der bliver stillet et par regnestykker, og den, som først kan svare, får point. Simpelt, men konkurrenceelementet gør det sjovt.

 

Kilde: Skoleapps.com

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.