Derfor skal du holde fast i de gamle klude

I lørdags smed danskerne tøjet i anledning af Røde Kors' indsamling. Læs her, hvilke beklædningsgenstande du ikke skal smide ud.
Det kan være svært at lure, hvilke beklædningsgenstande der er værd at beholde.
Det kan være svært at lure, hvilke beklædningsgenstande der er værd at beholde. Foto: /free

Læderjakker, sommerkjoler og skibukser. Måske har du ikke haft det på i årevis. Skabet bugner af tøj, som du har lyst til at smide ud eller give væk.

Men husk nu, at nogle ting altid vender tilbage, og dem bør du ikke smide ud, siger Chris Pedersen, der tv-vært på DR K og tidligere moderedaktør på Euroman.

- Man drømmer altid om den læderjakke, man kom til at give væk for tre år siden. Den bliver "the one that got away", siger Chris Pedersen.

Netop læder, mener Chris Pedersen, bør man ikke skille sig af med. Det bliver pænere med tiden, og læderjakken bliver "in" minimum hvert femte år, mener han.

Læderjakken er ikke den eneste beklædningsgenstand, du skal passe på med at give væk. Når du rydder ud i skabet, skal du ikke skille dig af med de såkaldte "klassikere".

Klassikerne tæller både de tøjartikler, der har været dyre og holder længe, som overtøj, jakkesæt og kvalitetsstrik.

Men nogle ting i det billigere prisleje er der heller ikke grund til at gå af med, før du har slidt det op, mener han.

- Hvide skjorter skal du beholde, til de er gullige, og Converse-skoene (klassisk basketballsko i kanvas, red.) kan du gå med, til de ikke hænger sammen længere. Det er sådan noget, man altid har lyst til at gå med, siger Chris Pedersen.

Når det kommer til slid, er det ikke bare de klassiske sko, der får et moderigtigt, råt udtryk af at blive brugt længe. Det samme gælder de slidte jeans, så dem skal du også beholde.

- At holde fast i klassikerne er det bedste råd, jeg kan give, siger han.

At få ryddet op i klædeskabet er derimod et perfekt tidspunkt at få ryddet ud i alle de sager, der har været kortvarigt oppe i tiden.

- Ting i modefarver ryger ud igen. Lige pludselig har vi bare fået nok af pink, siger Vibeke Riisberg, som er lektor på Designskolen i Kolding.

Eksperterne anbefaler, at man som udgangspunkt beholder alt, der er gråt, camel eller nålestribet, i god kvalitet og med et snit, der ikke går af mode.

- Den slags kan man lægge væk i to år, og når man så finder det frem igen, er det lige som at have fundet noget nyt, siger Vibeke Riisberg.

Den grænse skal man dog være opmærksom på. En god tommelfingerregel er nemlig at smide tøj ud, hvis man ikke har haft det på i to år.

- Man tager det nok ikke på igen, når det har hængt i to år. Måske er det blevet for småt, og man håber på at kunne komme i det en dag igen. Men ens tøj skal ikke give en dårlig samvittighed, siger Chris Pedersen.

Fem beklædningsgenstande du ikke må gå af med:

- Læderjakken

- Den velsiddende uldfrakke

- Den sorte, grå eller marineblå striktrøje af cashmere- eller marineuld

- Jeans, der sidder godt, også selv om de er slidte

- Velsyede jakkesæt

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.