Derfor skal du drikke mere vand om vinteren

Mange danskere glemmer at drikke vand nok i de mørke og kolde måneder. Men det skal de passe på med, advarer eksperter.
Det er ikke altid så indbydende at drikke iskoldt postevand om vinteren.
Det er ikke altid så indbydende at drikke iskoldt postevand om vinteren. Foto: Colourbox/Nick Velichko/free

Når solen bager, er det for mange naturligt at få rigeligt med væske indenbords.

Men ofte daler lysten til at drikke vand desværre i takt med, at temperaturnålen falder i vintermånederne.

Det betyder bare ikke, at din krop ikke stadig har brug for vand, fortæller sundhedsekspert og foredragsholder, Michelle Kristensen, der blandt andet er kendt fra Go' Morgen Danmark på TV2.

- Når man sveder om sommeren, bliver man automatisk mindet om, at man er tørstig. Der kommer en naturlig tørst, når det er varmt, men det er bare ikke så indbydende at drikke koldt vand om vinteren, siger hun.

Et godt tip til at få styr på væskebalancen om vinteren er at lave isterninger af frossen frugt, foreslår Michelle Kristensen.

- Nogle gange skal øjnene også synes, at det er lidt festligt at drikke vand. Og det er også helt i orden at drikke danskvand, hvis man synes, det er mere lækkert end postevand. Danskvand giver også en større mæthedsfornemmelse, siger hun.

Og det skal ikke nødvendigvis være svært at drikke vand i den kolde tid, selv om din tørst muligvis er nedsat i takt med årstiden.

Klinisk diætist og adm.direktør i Diætisthuset, Gitte Dreyer, kommer her med sine helt konkrete bud på, hvordan du husker at drikke tilstrækkeligt vand året rundt.

Gør dit vand mere tilgængeligt:

- Vandet skal være let tilgængeligt, især hvis du sidder på arbejdet, og der er langt ud til vandhanen. Gør vandet indbydende ved at have det i en flaske på køl. Det er også let at putte en skive citron eller lidt lime i vandet for at give det lidt smag.

Byt din mad ud med vand:

- Vi voksne er ofte ret dårlige til at kende forskel på tørst og sult, og derfor kommer vi nemt til at forveksle de to behov. Der er mange, som snupper et mellemmåltid i stedet for at tage et glas vand. Det giver desuden også en del ekstra i kalorieregnskabet. Børn er bedre til at mærke efter og sige: "Jeg er tørstig." Det kunne vi voksne lære noget af.

Og bare rolig: Varme drikke tæller også som vand.

- Selvfølgelig tæller både te og kaffe også i væskeregnskabet, selv om det også er vanddrivende. Det skal man ikke have dårlig samvittighed over, med mindre man selvfølgelig fylder en masse sukker og mælk i sin te eller kaffe, forsikrer Gitte Dreyer.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.