Kold kaffe er sjældent meget værd. Bittert, beskt og lige til at hælde ud. Kold kaffe er kort sagt udrikkeligt - eller det har det i hvert fald haft tradition for at være, indtil nu.
Der er flere fordele ved den kolde kaffe frem for en varm kop. I hvert fald hvis man skal tro barista Benjamin Birk, der arbejder som overtjener i Meyers Madhus:
- Den kolde bryg giver en kaffe med færre bitterstoffer, så du undgår de maveproblemer, som kaffe godt kan give, og så smager det som en frisk, syrlig kop kaffe, den er bare kold, siger han.
Sådan brygger du den bedste kop varme kaffe: Se hvordan på madogbolig.dk
Forklaringen er simpel: Det kolde vand får kaffebønderne til at afgive masser af smag, mens det samtidig frigiver færrest af kaffebøndernes bitre smagsstoffer.
- Jo varmere vandet er, når du brygger din kaffe, des flere bitre olier og fedtsyrer bliver der trukket ud af kaffebønderne, siger Benjamin Birk.
Prøv en lækker, cremet og hjemmelavet Nutella til din kolde kaffe: Få opskriften på madogbolig.dk
Koldbryg din egen kaffe
Det er ret enkelt at brygge en kold kop kaffe, hvis du har god tid. Koldbrygning tager godt et par dage.
Det allervigtigste er gode bønner. Du skal bruge en god kvalitetskaffe, som er lyst ristet, og som du selv skal kværne, så kaffen er så frisk som muligt. Jo finere du kværner kaffen, des mere smag afgiver bønnerne.
Det næstvigtigste er, at den stempelkande, som du skal bruge, er helt ren. Sidder der kafferester i den, kan også de afgive smag til dit koldbryg. Og det er en kedelig smag.
Hæld de friskkværnede bønner i bunden af stempelkanden. Du skal bruge mellem 8 og 9 gram kaffe pr. kop. Hænd koldt vand på, og lad det trække i 48 timer i køleskabet.
Når kaffen har trukket filtrerer du kaffebønnerne fra, og så er den kolde kaffe klar til at blive drukket. Drik den rent, eller som Benjamin Birk anbefaler, blandet med Grand Manier, citron og is.
Ulla Johanne Johansson, Mad & Bolig, Aller Media
- Mal bønnerne selv lige før brygningen, hvis du vil bevare aromaen. Malet kaffe mister hurtigt friskhed og smag.
- Jo lysere kaffen er ristet, des tydeligere træder bøndernes smag igennem. Jo mørkere ristningen er, des mere brændt smag.
- Gå efter hele bønner i poser med ventil, så den CO2, som kaffebønner udskiller efter ristning, kan trænge ud af posen.
- Vandet afgiver smag, så brug altid friskt og koldt vand.
- Når du brygger varm kaffe, så skal vandet varmes op til mellem 92-96 grader.
- Skyl kaffefiltret inden du bruger det, så trænger smagen fra filtret ikke ud i kaffen.
- Sørg altid for at både tragt, kande og de øvrige remedier, du bruger til at brygge kaffe, er helt rene. Gamle kafferester afgiver smag.