Derfor skal du begynde at vinterbade nu

Flere og flere kaster sig ud i at blive vinterbadere, og den nemmeste vej er at gå i vandet hele sommeren og så bare blive ved ind i efteråret og vinteren.
Det er nu, du skal begynde, hvis du vil være vinterbader i år.
Det er nu, du skal begynde, hvis du vil være vinterbader i år. Foto: SCANPIX arkiv

Spørger du en vinterbader, kan du være sikker på, at de gode grunde til at hoppe i det iskolde vand står i kø: Du får et bedre immunforsvar og bliver derfor mindre syg om vinteren, du får mere energi og får det simpelthen bare bedre. ’At gå ned igennem et hul i isen er totalt fedt, men grødis er det bedste,’ sagde en vinterbader for nylig.

Måske hører du til en af dem, der tænker gys, men alligevel drømmer om at være lige så sej og få det adrenalinsus, som vinterbadningen giver. I så fald er den nemmeste vej at begynde træningen fysisk og mentalt netop nu, mens vandet har en temperatur, som ikke kun er for vikinger. Det råder flere erfarne vinterbadere til.

Få 20 lækre opskrifter til den perfekte picnic på Madogbolig.dk

- Turen i det iskolde vand er kort og godt chokbehandling, kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen, og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet, siger Bo Belhage, klinisk forskningslektor, overlæge dr. med. ved Københavns Universitet. Han forsker i vinterbadningens effekt.

På isabellas.dk kan du læse, hvordan du undgår lus i roserne

Få ikke kolde fødder

Ifølge vinterbadere.dk er der et par tricks, der øger succesraten for dit vinterbadningsprojekt:

- Rot dig sammen med en makker. Bad aldrig alene.

- Tag badetøfler med eller to håndklæder – et til kroppen og et til fødderne – det er vigtigt med noget at stå på, når du tørrer dig, så du ikke kommer til at fryse om fødderne.

- Tag tøjet på overkroppen først, så får du hurtigere varmen.

- Tag en termokande med noget varmt med. Eller et saftigt æble. Det smager fantastisk efter dyppet.

- Noget tyder på, at vinterbadning på længere sigt styrker immunforsvaret, ligesom vinterbaderne selv siger. Det ser også ud til at forøge fedtforbrændingen og give en bedre håndtering af blodsukker og insulin, og det kan i hvert fald indirekte være med til at forebygge hjerteproblemer og formentlig også diabetes 2, siger Bo Belhage.

Af Lene Lykke Hovmand, Mad & Bolig, Aller Media

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.