Derfor ser vi pinsesolen danse

Pinsen er en af de mindre travle højtider. Her er ingen gaver eller påskeæg, men til gengæld kan du nyde en god fridag og bruge pinsemorgen på at se pinsesolen danse.
I pinsen hilser vi solen og dens varme stråler velkommen.
I pinsen hilser vi solen og dens varme stråler velkommen. FOTO: Scanpix

Det er Pinse lige om lidt. Du har tænkt dig at nyde den ekstra fridag i fulde drag, spise en god frokost, dase og bare glæde dig over, at din arbejdsuge bliver kortere. Og måske vil du endda gå ud og se pinsesolen danse, selvom du aner ikke, hvorfor man gør det.

Har du også siddet pinsemorgen og kigget efter en sol, der angiveligt danser, uden helt at vide hvorfor?

Traditionen går langt tilbage og stammer sandsynligvis fra midten af 1800-tallet, ifølge historie-online.dk.

Beretninger viser, at folk, især dem fra de borgerlige miljøer, dengang tog den tidligere tur ud for at nyde synet.

De fulgtes ad i grupper og faktisk tog det bedre borgerskab gerne en tur i Frederiksberg Have, hvor de så solen stå op, før de drog hjem i seng efter en nat, der som regel havde været brugt på fest, dans og druk.

Foråret er over os

Dengang som nu handlede det langt hen ad vejen om at fejre, at foråret for alvor var kommet og glæde sig over årstiden. Selvom der naturligvis også kan kobles noget kristeligt på traditionen – man markerer Helligåndens komme, skriver Gudumholm-Lillevorde Pastorat .

Men der var en gang, hvor det faktisk var mere på sin plads at tage ud for at se påskesolen danse. Her hang det sammen med Jesu opstandelse.

Men undervejs har traditionen altså ændret sig fra Påske til Pinse – sandsynligvis fordi der her i Danmark ofte er ganske kold til Påske. Chancen for en smuk og lidt varmere morgen er naturligvis lidt mere sandsynlig, jo længere ind i året vi er.

Der er mange forestillinger om, hvorvidt pinsesolen danser, fordi folk har kigget på den efter en festlig nat, eller om den gør det af andre grunde.

I Kristeligt Dagblad skriver de, at de to ting er mikset godt og grundigt sammen og traditionen har rykket sig over årene – en gang lå der noget mere kristeligt bag og senere handlede det nok mere om begejstring for foråret og glade stunder.

Og i dag … ja, der danser solen nok mest af alt, fordi natten har været sjov.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.