Derfor propper vi os med julemad

Kroppen føler det som en rus og føler sig belønnet, når vi kaster os over julens måltider.
Det er faktisk helt naturligt at spise for meget, for i urtiden hjalp det os med at overleve. Nu om dage betyder samme instinkt desværre, at vi bliver overvægtige.
Det er faktisk helt naturligt at spise for meget, for i urtiden hjalp det os med at overleve. Nu om dage betyder samme instinkt desværre, at vi bliver overvægtige. Colourbox

De danske madtraditioner i forbindelse med julen er så stor del af den årlige højtid, at det er svært at forestille sig en jul uden kål, flæskesteg, brune kartofler og ris a’ la mande. Og lige så stor en del af juletraditionen som maden er, ligeså stor en del af traditionen er det, at man spiser alt for meget af maden.

Træn dine smagsløg og lær at elske sund mad. Læs mere på udeoghjemme.dk

Og nogle danskere spiser så meget mad, at de ender på landets skadestuer med det, de troede, var et hjerteanfald, men som blot viste sig at være et symptom på overspisning.

Og når de store mængder mad kan resultere i så voldsomme fysiske reaktioner, kan det undre, hvorfor vi alligevel kaster os over de fede juleretter.

En fyldt mave føles som en belønning

Svaret skal blandt andet findes i den oplevelse kroppen får, når maven bliver fyldt med de store mængder mad. Kroppen føler nemlig, at den bliver belønnet, når man fylder maven. Og en fyldt mave kan føles som et stort varmt knus indefra, skriver CNN.

Hun inviterede til jul på facebook. Læs mere på udeoghjemme.dk

Derudover udskiller hjernen en række stoffer, der giver kroppen en form for belønning, når man har spist sig helt mæt, og flere eksperter mener at disse stoffer kan sammenlignes med den følelse man får af alkohol og stoffer.

- Det er en belønning, der får dig til at nyde at spise meget, siger Roger Cone, der er professor på Vanderbilt Universitetet i USA, til CNN.

Garanti for overlevelse
Denne belønning har tidligere fungeret som en garanti for, at mennesket spiste dette måltid som var det det sidste, og selv om vi i dag er sikre på det næste måltid, så ligger det instinktivt i os, at vi skal spise, hvad vi kan.

- Tidligere overlevede man ikke, hvis ikke man spiste så meget, man kunne. Hvis vi ikke spiser, så overlever vi ikke, så følelsen af belønning har sikret artens overlevelse. Men nu hvor vi har uanede tilgang til kalorier, så bliver vi overvægtige, fortsætter han.

Af Trine Fisker, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.