Derfor må olivenolien ikke stå ved komfuret
Hvis du vil være sikker på, at dine olivenolier ikke bliver ødelagte eller harske, er det altafgørende, hvordan du opbevarer dem.
Det er praktisk at have olivenolien til at stå lige ved komfuret, men det kan gøre olien harsk og dårlig.
Det er praktisk at have olivenolien til at stå lige ved komfuret, men det kan gøre olien harsk og dårlig. Colourbox


Der er mange, der har byttet smør og margarine ud med olie, når de skal stege eller bage. Der er dog ligeså mange, der ikke er klar over, hvordan de bedst opbevarer olien. Opbevaringen har nemlig meget at sige, når det kommer til, hvor længe olien kan holde sig.

Derfor skal olier ikke kun bruges i madlavningen. Læs mere på søndag.dk

- En olivenolie kan bruges, til den bliver harsk. Og uåbnet kan den holde sig i alt fra et til tre år. Har du åbnet den, afhænger holdbarheden af, hvordan den opbevares. Er det en ekstra god jomfruolivenolie, så kan den, hvis den opbevares rigtigt, holde sig i op til et halvt år efter, der er blevet åbnet, forklarer Jørgen Lund, der er professionel olivensmager og olivenimportør.

Ansigtsmaske med olivenolie. Læs mere på in.dk

En olivenolie har imidlertid tre ’fjender’: Lys, ilt og varme. For at ekstra jomfru olivenolie ikke skal miste antioxidanter, smag, farve og lugt, er det vigtigt, at den altid opbevares mørkt. Olivenolie bør ikke udsættes for direkte sollys, og derfor bør den heller ikke stå for tæt på vinduet.

- En olivenolie bør enten være i en metaldunk eller i en mørk glasflaske. En lys, almindelig plasticflaske er no-go, da kvaliteten vil blive ødelagt, siger Jørgen Lund.

Temperaturen i rummet, som olien befinder sig i, er også vigtig. Mange lader olivenolien stå ved siden af komfuret af praktiske årsager, men det er langt fra den bedste løsning. Varmen vil nemlig gøre olien harsk.

- Olivenolier skal opbevares mørkt, i stuetemperatur og på afstand af lys- og varmekilder. Har du købt en god olivenolie, kan den ende med at blive helt ødelagt, fordi du har opbevaret den forkert, siger Lund.

Olivenolie tager ikke skade af at blive afkølet, men det er uhensigtsmæssigt at lade den stå i køleskabet. Det vil få den til at koagulere, og det vil få den til at opføre sig anderledes, når du står og skal bruge den. Har du dog købt en god olivenolie med hjem fra Italien, så kan du godt fryse den ned i mindre portioner i plastbeholdere. Du skal dog bruge olien relativt hurtigt efter, du har taget den op af fryseren.

Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.