I den hovedløse jagt på velvære, er det sidste nye skud på sundhedsstammen, at vi skal gemme avocadostenen.
Den skal nemlig pulveriseres og blandes i en smoothie eller på anden vis indtages. Stenen skulle efter sigende være fyldt med antioxidanter og give en "sundhedseksplosion".
Men hos Danmarks Tekniske Universitets Fødevareinstitut fraråder de at spise avocadoens hårde kerne.
På vegne af Fødevarestyrelsen har de nemlig undersøgt, om der var hold i dette nye husråd.
- DTU har undersøgt sagen og har kun fundet et fåtal af undersøgelser, som kan vise, om det er sikkert at spise avocadoens sten, skriver styrelsen på sin Facebookside "Mad med mindre kemi".
Hos DTU undrer man sig da også over, hvorfor nogen vil give sig i færd med at spise den hårde kerne.
- Det er jo heller ikke noget, man umiddelbart ville finde på, da den hverken er lækker eller tilgængelig som frugtkødet, siger Kirster Pilegaard, der er toksikolog og seniorrådgiver ved DTU.
DTU Fødevareinstitut har ingen data på, hvad der sker, når man spiser avocadostenen. Til gengæld har man set flere eksempler på, at bladene kan være giftige.
- Hvis der er forekomst af giftige toksiner i én plantedel, kan man ikke udelukke, det også er i en anden plantedel, siger Kirsten Pilegaard.
I områder, hvor eksempelvis geder eller heste har græsset og haft adgang til avocadotræer, er flere dyr blevet alvorligt forgiftet, og nogle er endda døde.
Toksinerne påvirker hjertet.
Ved geder, som er mælkegivende, var der også vævsændringer i yveret. Herudover har et enkelt forsøg med rotter vist, at olie udpresset fra advocadosten hæmmer rotternes normale vækst og forårsager unormal fedtophobning i leveret.
DTU's Fødevareinstitut fraråder altså, at man kaster sig over stenen, indtil der er flere data tilgængelig.
Fire erstatninger for avocadosten til din smoothie, der er smækfyldt med antioxidanter:
- Jordbær
- Peberfrugt
- Gulerod
- Kiwi
/ritzau/FOKUS