Af Jannie Øberg, redigeret af Lisbeth Madsen, Familie Journal, Aller Media
Mættet af julen besluttede du dig i januar for at udelukke alt, hvad der var sødt. Væk med kage og chokolade. Kun spise grønsager og kogt kylling, og du meldte dig ind i fitnesscentret. Efter nogle uger skred planen for dig, men næste år til januar vil du formentlig gøre det samme igen. Ikke sandt?
Uanset hvilken kostretning man følger, og uanset hvilke strategier man har for at tabe sig eller blot ændre livsstil, så handler det om at finde ud af, hvorfor det, man tidligere har gjort, ikke virkede. Det forklarer ernæringsøkonom Sofia Sommer.
Ifølge hende handler det nemlig om at kunne genkende sine egne mønstre og bevæggrunde, når man ønsker at lægge sin kost og livsstil om. Ellers ender du med at falde tilbage i dine gamle vaner.
– Det vigtige er, at man opdager sine egne mønstre og tænker over, hvorfor det ikke virker. Det, jeg bidrager med, er en hjælp til at fokusere på mange af de typiske fejltagelser, der bliver begået, når man gerne vil tabe sig eller bare leve sundere, og hvad man kan gøre for at undgå dem, siger hun.
Virker slankekurene ikke? Tjek her, om du lider af for lavt stofskifte
Lad ikke en plade Marabou styre dig
Det er enkelt, hvis man er klar til at tage ansvar. Men det er klart, at det ikke er nemt at rydde op i gamle vaner og mønstre. Det største problem for mange er ifølge kostvejlederen, at maden styrer os, i stedet for at vi selv styrer, hvad og hvornår vi spiser. Vi skal af med den magtesløshed, der gør, at vi bare må spise 200 gram Marabou lige nu. Det er ikke chokoladen, den er gal med her. Det er måden og mængden.
– Vi nyder den ikke. For i virkeligheden spiser vi den for at dulme nogle andre ting. Og det er triggerne, siger Sofia Sommer.
Find ud af, hvad der udløser din spisetrang
Der findes fysiologiske triggere som for eksempel for lavt blodsukker, fordi vi ikke får nok søvn, eller fordi vi spiser en forkert morgenmad Der findes også psykologiske triggere som stress eller tristhed. De kan være lidt sværere at gøre noget ved – måske – men det vigtigste er også at blive opmærksom på dem.
– Hvis man dagligt finder sig selv uden for Føtex med en pose kanelgifler, fordi man er stresset og har brug for at falde ned, bør man hjælpe sig selv ved at have et alternativ klar i bilen som for eksempel en pakke vindruer, forklarer hun.
Snacker du efter aftensmaden? Få Sofia Sommers råd til at komme ud af vanen
Sådan bør din tallerken se ud
Selv om Sofia ikke sætter regler op, vil hun alligevel nævne, at hvis målet er vægttab, så er det en god idé, at halvdelen af ens tallerken er med grønt, og den kvarte med kød eller fisk. Om der så ligger pasta, brød eller en chokoladebar på den sidste kvarte, betyder ikke så meget.
– Det er ikke min hensigt, at folk skal stræbe efter at blive ufejlbarlige og perfekte. Det handler ikke om, at man aldrig må røre noget sødt. Jeg vil bare gerne gøre opmærksom på nogle mønstre, så vi en gang imellem kan gøre noget andet og få følelsen af selv at styre, hvornår vi spiser, og være bevidste om, hvorfor vi spiser.
Spis ikke i det skjulte
Men en ting er vigtigere end noget andet.
– Nyd maden! Har du købt en pakke hindbærsnitter i Føtex, så lad være med at spise dem alle i parkeringskælderen, fordi der ikke er nogen, som må se dem derhjemme. Tag i stedet hindbærsnitterne med hjem, skær dem ud og lav en god kop kaffe, så du rigtig kan nyde kagen, når du endelig sidder og slapper af i sofaen. Hvis du så også lige har aftalt med dig selv, at du skal spise et ordentligt måltid mad inden kagen, så ved du, at du spiser din snitte med nydelse og af lyst, og ikke fordi du bliver trigget af nogle andre faktorer.
Disse symptomer kan være et tegn på dårligt hjerte