Derfor kan man lyve om utroskab

En parterapeut forklarer, hvad der kan få folk til at lyve om utroskab.
De fleste danskere er imod utroskab - men mange har alligevel selv prøvet at være utro. Hvordan kan det hænge sammen?
De fleste danskere er imod utroskab - men mange har alligevel selv prøvet at være utro. Hvordan kan det hænge sammen? Lars Bech / Scanpix

De fleste er nok enige om, at utroskab er helt uacceptabelt. Alligevel er der en del mennesker, der alligevel falder i og lyver over for partneren.

Men hvordan får de egentlig sig selv til at lyve og i nogle tilfælde leve et parallelliv? Ifølge Kate Elin Søyland, der er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, skyldes det, at man simpelthen finder en måde at retfærdiggøre sine handlinger på, og dermed har de ikke helt så dårlig samvittighed over for familien, skriver kk.no.

’I terapiværelset oplever jeg som parterapeut, at de er helt chokeret over, de selv har været utro, da de slet ikke troede, de kunne gøre sådan noget. Ofte sker det gradvist, så det føles helt uskyldigt. Måske bare et lille ’hej’ på Facebook, og så er man pludselig fanget i en lyserød boble,’ forklarer Kate Elin Søyland til kk.no.

10 tegn på, at han snart vil være dig utro. Læs om dem på Q.dk.

Finder undskyldninger for handlinger

Man kender jo egentlig godt til alvoren af ens handlinger, men begæret gør, at man vil have mere. Det bliver simpelthen et frirum i en rutinepræget hverdag, siger parterapeuten. Og her kommer retfærdighedsfølelsen ind.

’De forsvarer sig med tanker som ’jeg lever jo kun en gang’, ’havde forholdet være godt derhjemme, ville det jo ikke ske’, ’det han/hun ikke ved, har han/hun ikke ondt af’ og så videre, siger hun.

Mange oplever så, at det bliver lettere med tiden at leve med løgnen, og mange kan derfor holde på hemmeligheden i flere måneder eller år.

Sådan får du det, du længes efter i dit parforhold. Se hvordan på Q.dk.

Afsløring bliver en lettelse

For mange betyder det at leve med løgnen, at man gør alt for ikke at blive afsløret. Man laver ekstra god mad og køber blomster med hjem – som en slags kompensation.

’Men til trods for kreative og troværdige løgnere, som kan opretholde en fin facade udadtil i lang tid, giver mange udtryk for en slags lettelse, når de bliver afsløret. Og så er parforholdskrisen en realitet’, siger Kate Elin Søyland.

Det kan nemlig være meget opslidende at bære rundt på sådan en hemmelighed. Føler man skyld, kan det være positivt, da det så viser, at man stadig har et bånd til partneren trods utroskab. Og dermed bliver det måske muligt at finde tilbage til hinanden.

’Utroskab er gambling på højt plan, hvor risikoen er meget høj – du kan miste alt,’ siger hun til kk.no.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.