Derfor kan mænd få rødt skæg, selvom de ikke er rødhårede

Har du også lagt mærke til, at rigtig mange mænd har røde toner i deres skæg, imens de har en helt anden farve hår på hovedet? Der er en ganske naturlig forklaring på netop det.
Skuespilleren Christian Bale er en af de mænd, der får rødeligt skæg.
Skuespilleren Christian Bale er en af de mænd, der får rødeligt skæg. Scanpix.

Det kan virke underligt, at mænd med lyst har eller mørkt hår pludselig får rødt skæg, når de lader det vokse.

Hvorfor sker det?

Det har en række forskere kigget nærmere på, og Euroman fortæller, at vores gener kombineres af alle vores forfædres gener, både vores forældres, bedsteforældres, oldeforældres og dem, der er endnu ældre.

Hele sammenblandingen af disse gener kommer til udtryk forskelligt hos os mennesker, og mikset kan altså ind imellem gøre, at en mand har mørkt hår på hovedet og rødt skæg. 

Det er ikke utroskab

Ifølge Euroman fortæller Petra Haak-Bloem fra Erfocentrum, et hollandsk center med speciale i i genetik og arvelighed, at hårfarven har tendens til at variere så meget, fordi alle farver er stærke:

- Generne, der bestemmer hårfarven, er såkaldte ’ufuldendte dominerende arvelige egenskaber’. Og det betyder, at der ikke er ét enkelt gen, der dominerer over resten. Alle generne øver derimod indflydelse på hinanden.

Det betyder altså, at dine forældres sorte hår ikke nødvendigvis står stærkere i kampen om at vinde frem end en tidligere slægtnings røde hår. Bare det at rødt hår en gang har været i familien, er nok til at en flere generationer senere kan få det.

Derfor skal forældre heller ikke blive chokeret, hvis deres voksne barn får rødt skæg, og de selv intet rødt hår har. Det betyder ikke, at barnet ikke er skabt af dem begge. 

Der er flere kendte mænd, som oplever det røde skæg. Den halvdanske Hollywood-skuespiller Viggo Mortensen har røde stænk i sit skæg, og den lige så store stjerne Christian Bale har også et ganske rødt skæg, når han lader det vokse.

Det er sådan, at genet for det røde hår er ganske stærkt. Arver du det fra begge dine forældre, vil du ganske sikkert få rødt hår både på hovedet og skægget, hvis der er tale om en mand. 

Arver du kun genet fra den ene af dine forældre eller en fjern slægtning, vil du måske opleve, at dit hår har en farve og skægget en anden, hvis du er en mand. Er du en kvinde, får du måske  rødelige farver i dit kropshår og en hel anden farve på hovedet. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.