Har du også prøvet at spise et æble om eftermiddagen og efterfølgende føle, at du faktisk blev mere sulten af det?
Det kan der nemlig være en god forklaring på.
- Jeg hører tit folk sige, at de oplever sult, efter de har spist et æble. Med sit høje fiberindhold burde æblet virke mættende; frugtsyren derimod kan have en tendens til at give fornemmelsen af sult, når man lige har spist især et syrligt æble, fordi frugtsyre er kendt for at stimulere appetitten. Frugtsyre tilsættes derfor også ernæringsdrikke til underernærerede patienter for at vække lysten til at spise, forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGs sundhedspanel.
Æbleekspert: Sådan skal du bruge dine æbler – læs mere på Søndag.dk
De danske æbler er midtimellem
Ifølge diætisten er det individuelt, om man mærker denne tomhedsfornemmelse, et stykke tid efter man har spist et æble. For undersøgelser viser jo netop, at kostfibrene i æblet faktisk er med til at mætte.
Anne W. Ravn har spurgt en frugtavler til råds omkring de danske æbler, og de skulle faktisk være hverken sure eller søde – men lige midt imellem. Gala og gloster er søde sorter, og summerred og holsteiner cox er de sureste. Discovery, elstar, gråsten og ingrid marie skulle hverken være sure eller søde.
Effektiv slankekur: Tab dig et kilo om ugen uden at være sulten – læs hvordan her
- Jeg tænker, at smagen af frugtsyre vækker sultcentrene i din hjerne, som derved bliver stimuleret med ét smagsindtryk, så du måske får lyst til andre smagsnuancer og til at spise i det hele taget, lyder det fra Anne W. Ravn til SØNDAG.
Hun råder til, at man i stedet spiser pære eller bananer, der indeholder meget lidt syre og som dermed giver en lidt anden mæthedsfornemmelse.
Redaktionen, SØNDAG, Aller Media