Derfor kan børnevaccination have voldsomme bivirkninger

Alle børn bliver vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, når de er omkring et år gamle. For nogle giver vaccinen efterfølgende feberkramper, som kan være en voldsom oplevelse for både børn og forældre.
Nogle børn kan få feberkramper efter at have fået børnevaccinationen.
Nogle børn kan få feberkramper efter at have fået børnevaccinationen. Foto: Scanpix

Af Videnskab.dk

Børn bliver vaccineret med MFR-vaccinen, når de er omkring ét år gamle. Et par uger senere, bliver enkelte syge og får feberkramper. Det betyder, at de bliver bevidstløse, og deres arme og ben bliver helt stive.

Det sker for 1 til 2 ud af 1.000 børn, og det kan være en voldsom oplevelse for både børn og forældre. Det får også nogle forældre til at betvivle sikkerheden ved vacciner.

Det er dog ikke tilfældigt, hvilke børn der får feberkramper, viser ny dansk forskning. Ifølge Videnskab.dk viser forskerne, at små variationer i generne har ansvaret for, at nogle børn får feberkramper af MFR-vaccinen:

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor kan MFR-vaccinen giv børn feberkramper

Opdagelsen kan give forskere og almindelige mennesker en bedre forståelse af, hvad der sker, når nogle mennesker får bivirkninger af vacciner.

Det fortæller seniorforsker ved Statens Serum Institut Bjarke Feenstra, der står bag det nye studie:

»Det er enormt vigtigt i forhold til folkesundheden, at folk har tiltro til vacciner, og derfor er det også meget vigtigt, at vi kan finde årsagerne til, at nogle mennesker får bivirkninger af dem. På den lange bane betyder en dybere forståelse af årsagerne til bivirkninger forhåbentlig også, at vi kan designe bedre vacciner eller forudsige, hvilke børn der er særligt udsatte for at udvikle bivirkninger.«

Læs også hos Videnskab.dk: MFR-vaccinen virker også mod diarré og mellemørebetændelse

Ifølge professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet er studiet et af de første, hvor forskere får en mekanistisk forståelse for, hvad der sker, når en gruppe mennesker får mere alvorlige bivirkninger af en vaccine end andre.

Han er også enig i, at resultatet er vigtigt i forhold til den voksende skepsis over for vacciner.

»Studiet er en afklaring af det afgørende for, om børn får bivirkninger af MFR-vaccinen. Det er meget vigtigt i en tid, hvor mange mennesker er begyndt at være skeptiske over for vaccination.«

Læs også hos Videnskab.dk: Vacciner får fiskeorganer til at klistre sammen

Hverken Anders Randrup Thomsen eller Bjarke Feenstra mener, at det vil være relevant at genteste børn og undlade at give børn med de specifikke genvarianter MFR-vaccinen.

»Det estimeres, at MFR-vaccinen årligt redder én million liv, så fordelene ved vaccinering opvejer klart de få og sjældne bivirkninger,« siger Bjarke Feenstra.

I studiet har de danske forskere undersøgt generne blandt stort set alle danske børn, der har oplevet at få feberkramper efter vaccination gennem de seneste 20 år.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Mæslinge-vaccine kan helbrede prostatakræft

Bange for kanyler? Fremtidens vacciner kommer i pilleform

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.