Derfor irriterer din mand dig grænseløst

Det kan ødelægge et parforhold, hvis du lader irritationen fylde for meget, siger ekspert.
Der er nok at irritere sig over, når man er ude over den første forelskelse og er begyndt at slappe mere af i hinandens selskab. For nogle bliver irritationen værre med årene.
Der er nok at irritere sig over, når man er ude over den første forelskelse og er begyndt at slappe mere af i hinandens selskab. For nogle bliver irritationen værre med årene. Foto: SCANPIX arkiv

Det irriterer mig grænseløst, at min mand snorker, og at han griser, når han spiser, så han altid får madrester på fingrene, som han ikke selv opdager! Jeg bliver irritereret, når han nærmest råber, når han snakker i mobiltelefon, som om den er et hult rør, hvor modtageren står i den anden ende!

Sådan lyder bare nogle af de irritationsmomenter, som får os kvinder til at fare i flint over vores mænds opførsel.

For der er tilsyneladende nok at irritere sig over, når man er ude over den første forelskelse og er begyndt at slappe mere af i hinandens selskab. For nogle bliver irritationen værre med årene.

Sex skal ikke vente, til du har lyst: Læs hvorfor på Søndag.dk

Men hvorfor irriterer vi os egentlig så voldsomt over vores mænd? Ifølge psykoterapeut Nina Schiøtz skyldes det, at vi har forskellige værdier og holdninger, og at vi oplever verden forskelligt.

– Vi lærer en stor del af vores adfærd hjemmefra og gentager vores forældres mønstre. Hvis vi hjemmefra var vant til, at far altid slog wc-sædet ned efter toiletbesøg, og vores mand så ikke gør det, kan det være en kilde til irritation, forklarer hun.

– Mange kvinder hidser sig op over, at deres mænd ikke slår wc-sædet ned, men manden kan jo lige så godt irritere sig over, at kvinden ikke slår sædet op, når hun har været på toilettet. Det afhænger af, hvordan vi vælger at opfatte det, siger Nina Schiøtz, der dog også mener, at vores irritation over mændene skyldes, at vi kommer i kontakt med en side af os selv, som får os til at føle os forkerte.

– Vi har det med at projicere følelsen af at være forkerte i hovedet på vores nærmeste ved at vise irritation. På den måde undgår vi at skulle forholde os til vores eget ubehag og tage ansvar for at ændre på det, vi har det svært med. Vi tænker måske ikke engang over det. Men vi er garanteret lidt mere kede af det end irriterede, hvis vi skal være helt ærlige, siger hun.

Tjek her, om dit ægteskab vil holde hele livet

Vi vælger selv irritationen

Når et forhold ikke fungerer, skyldes det ofte skænderier over småting, som beskidte sokker på gulvet, at manden snorker, bøvser ved bordet og så videre. Selvom det er harmløst, at manden smider sine beskidte sokker på gulvet, kan det drive en til vanvid. Det handler nemlig ikke om den enkelte sok, men om den betydning, du tillægger hans handling.

Hvis du opfatter ham som en egoist, begynder du snart at lede efter beviser, der kan bekræfte dig i, at han lider af en karakterbrist eller en moralsk defekt. Og passer du ikke på, så ser du kun alt det, han gør forkert i dine øjne. Det ødelægger jeres intimitet og på sigt parforholdet.

– Det gælder om at være bevidst – gider jeg irritere mig over hans opførsel? Accepter, at I er forskellige, og husk på, at du jo selv vælger, om du vil lade dig irritere eller ej, forklarer Nina Schiøtz.

– Man kan altid finde noget at irritere sig over i et parforhold, hvis man vil, for den perfekte partner findes ikke. Ved at skifte perspektiv og også huske på de gode ting, han gør, kan du ikke blot undgå irritation, men også forbedre dynamikken i jeres forhold, og han vil blive motiveret til at gøre mere for at glæde dig.

– Vi har alle dårlige dage, men vi kan lade være med at dyrke vores dårlige humør ved at lade os irritere. Irritation er et forsvar. Hvis vi ikke selv slår til på et eller flere områder, irriterer vi os i stedet over, at vores partner ikke slår til. Så spørg hellere dig selv, hvad du har brug for, når du mærker irritation. Prøv også at lægge mærke til de dage, hvor du har masser af overskud – her ser du nemlig ikke de ting, du ellers irriterer dig over, siger Nina Schiøtz.

10 veje til mindre irritation

1. Lav en liste over din mands gode egenskaber. Hæng listen et sted, hvor du ofte kan læse den, så du ikke kun fokuserer på det negative. Ved at skifte perspektiv kan du undgå meget irritation og få det bedre i dit parforhold.

2. Brug humor, når du mærker irritation, for man kan ikke grine og irritere sig samtidig. Sæt opvasken i hans seng, hvis det irriterer dig, at han ikke har taget den, når han havde lovet det.

3. Husk, at den perfekte mand ikke findes – det gør den perfekte kvinde heller ikke!

4. Se på dig selv, når du irriterer dig. Hvad er dit problem? Bed om det, du har behov for – for eksempel et kram – i stedet for at blive vred på ham. For det får du det jo ikke bedre af. Det er som at tisse i bukserne, når du fryser – det varmer et kort øjeblik, men gør det hele værre efterfølgende.

5. Fokuser mere på det, der fungerer, end på det, der ikke fungerer. For det, du har fokus på, vokser.

6. Sæt tempoet ned i hverdagen, for et hæsblæsende tempo er roden til irritation.

7. Giv klart udtryk for dine behov i en behagelig tone. Tal til din mand, som du ville tale til en god veninde.

8. Arbejd med dit selvværd, for jo dårligere dit selvværd er, desto lettere bliver du irriteret over andre.

9. Meget irritation kan undgås ved at se forskellene mellem jer som en fordel. Accepter, at I opfører jer forskelligt og har forskellige behov.

10. Husk, at det ikke kun handler om at modtage i et parforhold, men prøv at skabe goodwill ved at fokusere på selv at give. Husk, at det ikke er det samme som at tage ansvar for det, der er hans ansvar.

UDVID

Annette Aggerbeck, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.