Derfor hitter den bløde far-krop

Vi har beundret sixpacken, og i år glæder vi os over dad bod – den bløde far-krop. Her er årsagen til, vi har brug for at give kroppen nye betegnelser.
Den naturlige krop - sådan en må ham her siges at være udstyret med - hitter lige nu.
Den naturlige krop - sådan en må ham her siges at være udstyret med - hitter lige nu. Foto: SCANPIX arkiv

Af Sofie Korsgaard, FEMINA, Aller Media

Den er små-kvabset og utrænet, men den blev alligevel et hit tidligere i år. Det handler om far-kroppen - the dad bod - der i år kom på alles læber.

Medier i både ind- og udland beskrev, hvordan far-kroppen nu er det helt store mandekropsideal.  Trenden dikterede Leonardo DiCaprio – ikke Ronaldo. I løbet af få dage blev der på de sociale medier postet tusindvis af billeder af ganske almindelige mænd med hashtagget #dadbod, og alle, der havde spildt penge på et fitnessabonnement, der aldrig blev brugt, kunne ånde lettet op.

Hvis man gerne vil følge med i de nye 'mode-kroppe,' der hele tiden dukker op og hyldes som tidens ideal, kan man tilsyneladende ikke lave andet end at modellere sin krop om – fra tyk til tynd, fra tynd til tyk, fra trænet til utrænet, og hele vejen tilbage igen.

Men hvorfor har vi overhovedet behov for konstant at putte kroppen i kasser, give den nye betegnelser og derefter ophøje dem til tidens ideal?

Sådan finder du den perfekte jakke til netop din kropsform

Et opgør med eksisterende idealer

Svaret er, at der i dem alle sammen ligger en protest mod et allerede eksisterende ideal, fortæller Lise Dilling-Hansen, der er forsker i kropskultur på Aarhus Universitet.

– Vi ser hele tiden eksempler på, at nye kroppe provokerer og sætter spørgsmålstegn ved, om idealerne kunne se anderledes ud, og forsøger at skubbe dem i en ny retning, siger hun og forklarer, at trenden med far-kroppen er et klassisk eksempel, og fortsætter:

– Den kommer jo lige i forlængelse af den krop, der kom sidste år – den 'spornoseksuelle' krop, som handler om at være helt tight og trænet og sexet. Når dad bod kommer nu, er det udtryk for, at det hele tiden er til forhandling, hvad man kan tillade sig at gøre med sin krop.

- Det betyder ikke, at alle mænd nu er ude og spise burgere og drikke øl, så de kan få sig en dad bod, men det skal ses som udtryk for, at der var kommet for meget fokus på den overtrænede krop. Det bliver en trækken i land – en demonstration af, at der altså også kan være noget fint over at gå rundt og have lidt mave.

Vil du alligevel tabe dig et par kilo eller fem: Få hjælp til at finde DIN perfekte kur

De almindelige mennesker hersker

For en indehaver af en helt almindelig gennemsnitskrop uden hverken store muskler, Kardashian-numse, sixpack eller andre moderne features kan det indimellem godt give lidt sved på panden konstant at få tudet ørerne fulde med, hvordan man nu skal se ud.

Men faktisk kan Lise Dilling-Hansen se flere positive ting ved de trends, der florerer for tiden. Ikke mindst efter at de sociale medier er kommet til og har givet taletid til andre end de etablerede medier.

Har du mormorarme: Slip af med dem med disse træningsøvelser

– Det positive ved numseidealet var, at der pludselig kom en bølge af kvinder, der viste deres kroppe online, og man så flere reklamer med mere fyldige kroppe. De sociale medier spiller en vigtig rolle i forhold til, at almindelige mennesker også kan få lov til at vise deres krop frem. At det ikke kun er styret af Hollywood-industrien og medierne.

– Vi lever i en meget kontrastfyldt tid, for vi har stadig et ideal, der handler om, at man skal være slank og ung – et ideal, som hele tiden bliver mere ekstremt – men på de sociale medier har vi samtidig set en stor bølge af den autentiske krop. Der er masser af kampagner, der fokuserer på, at man skal have lov at have det godt med sig selv. Hvor det er på mode at sige: Jeg har den krop, jeg har – jeg har ar og appelsinhud – og jeg er stolt af mig selv, siger Lise Dilling-Hansen.

Hun spår, at den næsten modekrop formentlig bliver mere kunstigt og bearbejdet som en reaktion på den mere naturlige krop, der hitter nu.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.