Derfor har du ondt i tænderne

Du har ikke nødvendigvis et hul – se her hvilke andre ting der kan være skyld i din tandpine.
Du har ikke nødvendigvis tandpine, bare fordi du har ondt i tænderne
Du har ikke nødvendigvis tandpine, bare fordi du har ondt i tænderne Foto: Colourbox

Passer du godt på dine tænder? Ja, tænker du, for du børster dem to gange om dagen og bruger tandtråd ind imellem. Og det er også rigtig godt. Bliv ved med det. Men du kan faktisk godt få ondt i tænderne alligevel eller gøre andre ting, der udsætter dine tænder for et ekstra pres, skriver news.health.com.

Et nyt studie bragt i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports viser, at atleter der dyrker meget intens sport, risikerer at skade deres tænder utilsigtet. De har stor risiko for, at deres emalje på tænderne forsvinder som følge af meget syre i munden, hvilket i sidste ende kan give huller i tænderne.


Syv fødevarer der giver et smukt smil – se dem på femina.dk

Det problem har almindelig motionister og danskere ikke – men vi har til gengæld andre ting at slås med i forhold til vores tænder. Se hvilke her:

Dine bihuler spiller ind
Har du smerter i tænderne efter sygdom og en slem forkølelse, så kan det nemt skyldes dine bihuler, forklarer tandlæge Gigi Meinecke:

-Hvis bihulerne er fyldt med betændelse, så vil folk som regel opleve smerter i de øverste tænder bag øjet.

Smerten er altså ikke begrænset til en tand, det er i stedet et større område, som vil være følsomt og det bedste du kan gøre er at komme din infektion til livs.

Dit tandkød er vigende
Er dit tandkød vigende, så kan det være hårdt for din emalje, som udsættes for et ekstra pres og her kan det især vise sig at blive følsomt for dine tænder, når du drikker varme eller kolde ting.

-Det er ligesom ikke at have en frakke på – du bliver udsat for alle elementer, siger tandlæge Gigi Meinecke.

Du har en byld
Har du haft en ting til at sidde fast i din tand, som har skabt plads til, at snavs og mad har samlet sig i en lille revne, så kan du meget nemt udvikle en lille byld eller tand-infektion. Det kan være smertefuldt og det er netop en af grundene til, at du bør bruge tandtråd, siger tandlæge Gigi Meinecke.


Samler der sig mad mellem tænderne, kan det føre til alvorlige infektioner og det undgår du, hvis du bruger tandtråd regelmæssigt og dermed får fjernet skidtet.

Du skærer tænder om natten
De fleste af dem, der skærer tænder om natten, er ikke selv klar over, at de gør det. Det kan udover pludselige smerter i tænderne give hovedpine, ondt i kæberne og smerter i ansigtets muskler.

Faktisk har tandlæge Gigi Meinecke oplevet, at det ligefrem kan være så voldsomt, at tænder kan knække på grund af det.

6 skønhedsfejl (som mænd hader) – se dem på femina.dk

Du har tabt en fyldning
Taber du en fyldning, så kan det give problemer, fordi mad kan samle sig i hulrummet og skab betændelse eller et pres på tænderne så det gør ondt, forklarer tandlæge Gigi Meinecke.

Du skal derfor tage til tandlægen, hvis det sker og det samme er en god idé, hvis du oplever andre af de ting, som kan give dig smerter i tænderne.

 

Af Mette Skøtt, NewsDesk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.