Derfor giver Løkke med den ene hånd, mens han tager med den anden

KOMMENTAR: På en dag, hvor regeringen vedtog det omstridte kontanthjælpsloft, besluttede den også at give milliarder af velfærdskroner tilbage til kommunerne.
Samme dag som Thulesen Dahl og Løkke vedtager det udskældte kontanthjælpsloft, giver de milliarder tilbage til kommunerne. Gør de det med hjernen eller hjertet?  
Samme dag som Thulesen Dahl og Løkke vedtager det udskældte kontanthjælpsloft, giver de milliarder tilbage til kommunerne. Gør de det med hjernen eller hjertet?   Foto: Søren Bidstrup, Scanpix

KOMMENTAR: Det er lidt af en kovending, at Venstre og Dansk Folkeparti nu vil føre pengene fra det såkaldte omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne i 2017.

Og det er en kovending, der skal få Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF) til at ligne to partiledere, hvis hjerter banker for kernevelfærd i kommunerne.

Det skal lukke flanker i forhold til både vrede borgmestre og opposition, der i stigende grad råber højt om kommunale budgetter, der ikke hænger sammen.

Men det skal også signalere, at man har social samvittighed og ikke lader hånt om kontanthjælpsmodtagere og andre udsatte, der nu rammes af det såkaldt moderne kontanthjælpsloft. 

Hjerteløst kontanthjælpsloft

Skæbnens ironi vil, at torsdag er en dag, hvor et blåt flertal i Folketinget først vedtager et asocialt og på mange måder hjerteløst kontanthjælpsloft - for derefter at sende flere penge ud i kommunerne til kernevelfærd.

Regeringens udskældte omprioriteringsbidrag handler om, at staten hvert år frem til og med 2019 tager en procent af den kommunale økonomi for at bruge den andre steder på finansloven. Og det er ikke småpenge. Det er cirka 2,4 milliarder kroner om året.  

Nu vil Venstre og DF så føre pengene fra omprioriteringsbidraget for 2017 tilbage til kommunerne til det, de kalder ’højt prioriterede områder’.

Den præcise anvendelse af milliarderne skal ifølge finansministeren aftales i forhandlingerne om kommunernes økonomi senere på foråret samt i finanslovsforhandlingerne til efteråret.

Milliarddyr kovending 

Hvorfor foretager V og DF en milliarddyr kovending netop nu? Det var jo de milliarder, der kunne give rum til regeringens bebudede skattelettelser.

Men politisk har Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl ikke råd til andet end at tilbageføre det svimlende høje beløb.  

Regeringen er mildt sagt ikke på god fod med Kommunernes Landsforening (KL) og kommunerne lige nu.

Flygtningepresset er ved at vælte flere kommuner, hvor især udgifter til boliger og uddannelse til de nyankomne giver lommesmerter. 

Indførelse af kontanthjælpsloftet har ført til et uhørt stormløb mod blå blok. Private hjælpeorganisationer og fagbevægelse gør fælles front og beskylder blandt andet regeringen for at gøre en hel generation af børn fattigere.  

Den voldsomme kritik af kontanthjælpsloftet gør ikke mindst ondt på Dansk Folkeparti, der har mange vælgere blandt kontanthjælpsmodtagere og andre udsatte grupper.

Ridser i social-lakken hos DF

Oppositionen har de seneste uger forsøgt at udstille Dansk Folkeparti som et parti, der løber fra valgløfter om ikke at skære i ydelserne til de svageste i samfundet.

I slutspurten er nogle grupper af handicappede blevet friholdt for nedskæringerne, men det ændrer ikke på, at Kristian Thulesen Dahl har fået ridser i social-lakken.   

Frustrerede opråb fra socialrådgivere, sosu'er, folkeskolelærere og andre af velfærdssamfundets kernetropper begynder også at gøre ondt i Venstre. Nu kan man lukke munden på kritikere og sige, at kommunerne får omprioriterings-milliarderne retur der, hvor der er allermest behov.

Og her er der en teknisk vigtig detalje. Regeringen har magten til at definere, hvor der er størst behov. Om det er på ældreområdet eller børneområdet. Og i hvilke kommuner. 

Kommunalvalg lige om hjørnet

I november 2017 er der kommunalvalg.  Og man kan jo ikke tømme kommune-kasserne med den ene hånd og vinde kommunalvalg med den anden. Det ved både Løkke og Kristian Thulesen alt om.

Og når de 2,4 milliarder kroner skal føres tilbage til øremærket kernevelfærd næste år, kunne man jo sagtens få den tanke, at ældreplejen ikke bliver forsømt. Ligesom de kommuner, hvor Venstre og Dansk Folkeparti skal slås for borgmesterposter, kan forgyldes.

Det er også værd at bemærke, at oppositionen gerne så omprioriteringsbidraget helt skrottet. Mens den blå blok holder fast i, at kommunerne skal spare en procent af budgettet og give til statskassen i 2018 og 2019. Altså på den anden side af kommunalvalget.

Strategi styret af hjernen eller hjertet

På en skæbnetorsdag, hvor den borgerlige regering nemt kunne fremstå som hjerteløs på grund af det omdiskuterede kontanthjælpsloft, fik man lige demonstreret, at man sørme da giver flere milliarder til velfærden. 

Der er i hvert fald en skarp hjerne bag den strategi. Om der også er et godt hjerte bag, må vælgerne afgøre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.