Derfor føles hjemturen altid kortere

Turen ned til den skønne ferie tager som regel en evighed, hvorimod hjemturen går lidt stærkere. Det er faktisk slet ikke så unaturligt et fænomen endda.
Kender du det? Køreturen ud er lang og hjemturen føles meget kortere.
Kender du det? Køreturen ud er lang og hjemturen føles meget kortere. FOTO: Scanpix

I sidder klar i bilen med musik, film, iPad, pude, mad, vand og slik. I skal på tur, men har forberedt jer godt, så den kan blive både hyggelig og rar … Alligevel ender den med at tage en halv krig.

På vej hjem igen har I bare kastet jer ind i bilen, og det føles som om, der ingen tid er gået, før I lander på hjemme-adressen. Hvorfor nu det? I er trods alt kørt den samme distance både ud og hjem?

Det har et mindre studie, ifølge health.com, kigget nærmere på. Svaret skal findes i vores minder fra turen ud.

Tager du samme rute, vil du have følelsen af, at den ene vej er hurtigere end den anden. Gå du derimod to lige lange - men ikke ens ruter ud og hjem - vil du ikke opleve nær samme følelse af, at den ene vej er hurtigere end den anden.

Du forventer en lang hjemtur

Forskerne er endnu ikke helt enige om, hvorfor det er sådan. Men en af forklaringerne kan være:

- Hjemvejs-effekten handler ikke nær så meget om selv tids-målingen. Men mere om den tid, vi husker at have brugt, siger Ryosuke Ozawa fra Osaka Universitet.

I Holland støtter de til dels op om den teori. Det handler om forventninger:

- Folk er ofte for optimistiske omkring deres udrejse, og derfor ender den med at føles virkelig lang. Når de skal tilbage, har de der imod en forventning om, at den blive lang igen, og netop derfor kommer det til at virke mindre slemt, siger psykolog Niels van de Ven.

Undersøgelserne fra Osaka Universitet er dog ikke fuldstændig fastlagt på den teori. Ryosuke Ozawa fortæller, at de også arbejder ud fra den tese, at ruten ganske enkelt føles kortere, fordi vi har set den før.

Altså … vores følelse af den kortere hjemtur skal findes et sted i vores psykologi. Og selvom det virker skørt, er det altså en helt almindelig og naturlig følelse at have.

Du kan derfor sagtens proppe bilen med underholdning og mad til at distrahere fra den lange køretur, men det kommer ikke til at vinde over din hjerne. Den vil før eller siden tænke, at der godt nok er langt. Det gode er, din hjemtur bliver kortere …

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.