Derfor fik din farmor ikke stress

Det er populært at strikke og farvelægge – og det er der en god grund til.
Damen her har fat i den lange ende.
Damen her har fat i den lange ende. Foto: SCANPIX arkiv

Af Pia Melander Guilbert, FEMINA, Aller Media

På den ene side er vi konstant på mail og Netflix og tjekker Facebook. På den anden side er det blevet moderne at kaste sig over strikkepindene og broderenålen og bruge tid på at farvelægge komplicerede mønstre og nørkle med svære puslespil.

Ifølge psykolog Neela Maria Sris giver den nye tendens med at møde en travl hverdag med slow living god mening. Det er ligefrem sundt for vores hjerne.

– Vi lever i en verden af muligheder, men også i en verden, hvor der bliver stillet mange krav. Vi føler, at vi skal nå noget hele tiden og bliver stressede af det. Der er behov for et rum til at trække sig tilbage, reflektere og finde ro, forklarer Neela Maria Sris.

Mange er begyndt at skifte mobiltelefonen som underholdning ud med farveblyanter, malebøger og garnnøgler, når de har fri.

En af dem er June Thomsen, der sidste år startede sin egen butik på nettet, Yarnlovers.dk, hvor hun deler opskrifter og tanker med andre strikkeglade og sælger håndfarvet kvalitetsgarn til tykke og tynde pinde.

– Du kan ikke snapchatte, når du tæller masker, forklarer June Thomsen.

FÅ VIDEOGUIDEN: Sådan lærer du at strikke

– Ud over at det er fantastisk at være kreativ, giver strikning ro og medfører en slags meditativ tilstand, hvor hvilepulsen falder, og hjernen slapper af. Det er videnskabelig bevist, forklarer June Thomsen, der tidligere har arbejdet som stewardesse og journalist, men som nu er fuldtidsstrikker.

Få opskriften: Strik en lækker forårsponcho

Beroligende malebøger

For dem, der synes, det er for svært at strikke, er det at farvelægge malebøger lidt nemmere at gå til. Nethandelsgiganten Amazons bestsellerliste vidner om, at det at farvelægge flotte mønstre, blomster og kunstværker i malebøger er et internationalt hit.

Malebøger for voksne ligger på Amazons top-10, og også herhjemme er salget vokset det sidste år. Ifølge psykolog Neela Maria Sris er det især gentagelse og forudsigelighed, der gør det at strikke og tegne i malebøger så afstressende og attraktivt for folk.

– Fælles for de to typer sysler er, at de rummer et element af gentagelse og forudsigelighed, hvilket virker beroligende. Samtidig træner vi vores koncentrationsevne, når vi arbejder med hænderne, forklarer Neela Maria Sris.

Hun påpeger dog, at der er stor forskel på, hvad malebøger kan.

– De klassiske mandala-cirkelmønstre (mandala er abstrakte buddhistiske mønstre, red.) har beviseligt beroligende effekt på sindet, mens jeg ikke er sikker på, man får det samme ud af at sidde og male kendte mennesker, som er motivet i andre malebøger.

Slapper du af ved at stå i køkkenet? Så prøv denne opskrift på flødeboller uden sukker

Generelt betragter Neela Maria Sris dog den pause, håndarbejde kan give, som en form for quick fix eller hurtig energiopladning. 

- For nogle handler det at strikke om at producere, og for nogle handler det at tegne om at gøre det perfekt. Til gengæld er det for mange nemmere at gå til end for eksempel meditation, som kræver øvelse, og som nogle forbinder med noget mystisk og måske ligefrem religiøst.

Hyggeligt strikkesamvær

Et andet oplagt bud på, hvorfor sysler som strik og malebøger er blevet populære, er ifølge Rock’n’Roll- Hausfrau alias strikbloggeren Astrid Munksgaard, at krisetider puster til kreativiteten.

– Når det kommer til strik, holder det dog ikke helt ud fra et økonomisk perspektiv, for det er faktisk ret dyrt at strikke. For mig handler det mere om en skabertrang. Jeg er et produktionsmenneske, der godt kan lide at se resultater af de ting, jeg gør, forklarer Astrid, der til dagligt arbejder som personlig assistent.

Bloggen Rocknrollhausfrau.dk har cirka 500 faste følgere og endvidere 2.500 følgere på Instagram.

Fra dem ved Astrid, at strik for mange handler om gentagelsen og det forudsigelige.

– Nogle kan bruge den samme opskrift igen og igen, mens jeg helst skal kaste mig over noget nyt hver gang, forklarer hun.

Astrid bruger dog også strikketøjet til at skabe en pause.

– Det er den ultimative afslapning at sidde helt for mig selv og strikke. Jeg oplever, at det virker beroligende både fysisk og psykisk. Min vejrtrækning ændrer sig, og bagefter har jeg energi til at møde verden igen, siger hun.

- Jeg kan også godt finde på at tage strikketøjet med, når jeg er ude i sociale sammenhænge og lige har brug for et øjeblik for mig selv, eller hvis jeg skal sidde og lytte til for eksempel en oplægsholder, mener Astrid.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.