Derfor får piger en højere uddannelse end drenge

Piger er bedre til udskyde egne behov, end drenge er. Derfor får piger en højere uddannelse end drenge.
Piger er bedre til at udskyde deres egne behov end drenge. Det kan betyde, at piger får en højere uddannelse.
Piger er bedre til at udskyde deres egne behov end drenge. Det kan betyde, at piger får en højere uddannelse. Foto: Scanpix

Allerede i 1. klasse har mange piger nemmere ved at koncentrere sig om undervisningen end drengene, der har en trang til at komme ud at lege. Piger er nemlig bedre til 'selvregulering', og det er forklaringen på, at piger får en højere uddannelse end drenge, skriver djøfbladet.dk og forskning.no.

Piger er bedre til at udskyde deres egne behov, end drenge er, viser et studie fra det norske Læringsmiljøsenteret, som har fulgt 243 børn i 5-6 års alderen.

Og det er helt naturligt, forklarer professor Anders Holm fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

"Det er noget evolutionsbiologisk fra dengang, da mænd var ude at jage, mens kvinder gik hjemme og ventede," forklarer han.

Ifølge den norske undersøgelse er det piger med højtuddannede og rige forældre, der er bedre til at udskyde deres egne behov, end drengene er. Det er stimulering forklaringen på, mener Anders Holm.

"Der er stor forskel på den tid, som veluddannede forældre og mindre veluddannede forældre bruger på at stimulere deres børn. De veluddannede både læser, synger og leger mere med deres børn."

Og det gør en stor forskel, siger Anders Holm.

"Halvdelen af vores adfærd er genetisk bestemt, den anden halvdel er miljømæssigt bestemt. Og hvis vi er genetisk disponeret for at kunne udskyde vores behov, så kan miljøet omkring os have stor indflydelse på, om der bliver tændt eller slukket for dén disposition. Børn, der får at vide, at de skal vaske hænder, inden de må spise, og at de skal vente med at spise, til alle er klar, lærer at udskyde deres behov," siger Anders Holm til djøfbladet.dk.

Piger er i forvejen mere disponerede til at udskyde deres behov rent genetisk, og hvis dispositionen også bliver brugt derhjemme, har de altså større mulighed for at tilsidesætte deres behov, end drenge har.

Det giver piger med veluddannede og rige forældre en lang række fordele som højere uddannelse, bedre økonomi, bedre helbred og lavere risiko for at begå kriminalitet, skriver forskning.no.

Kilde: djøfbladet.dk og forskning.no.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.