Derfor får du mindre jern, når du drikker vin til din bøf

En god bøf skriger jo nærmest på et glas lækkert rødvin. Men desværre hæmmer vinen kroppens optagelse af jern.
Det passer ualmindeligt godt sammen rent samgsmæssigt, men det går altså ud over jernindtaget at drikke vin, når man spiser bøf.
Det passer ualmindeligt godt sammen rent samgsmæssigt, men det går altså ud over jernindtaget at drikke vin, når man spiser bøf. Scanpix - arkivfoto

Mange kvinder mangler jern, og hvis man gerne vil have dækket sit daglige behov for jern, så er kød en af de bedste kilder.

- En tommelfingerregel er, at jo mørkere kødet er, jo mere jern er der i. Oksekød indeholder for eksempel cirka dobbelt så meget jern som fjerkræ. Jern fra kød optages generelt bedre end jern fra kornprodukter, frugt og grønt, forklarer SØNDAGs sundhedsekspert Anne W. Ravn, der er klinisk diætist på Aarhus Universitetshospital.

Mange kvinder lider af jernmangel. På Søndag.dk får du de typiske symptomer på jernmangel

Hold igen med rødvinen

Fordelen ved kød er, at kød i sig selv fremmer optagelsen af jern i et måltid, og jernoptagelsen styrkes yderligere, hvis du spiser en salat med godt med C-vitamin i til - eller for eksempel spiser frisk frugt efter dit kødmåltid.

Men selv om kød fremmer optagelsen af jern, så tilhører noget af indholdet i rødvin den modsatte grøft og er med til at hæmme optagelsen af jern.

- I rødvin vil alkoholen fremme optagelsen af jern, mens indholdet af polyphenoler i rødvinen vil hæmme jernoptagelsen. Nettoregnskabet vil være, at jernoptagelsen fra kødet vil forringes en smule, når der drikkes rødvin til, slutter Anne W. Ravn.

Tab dig op til 5 kilo på 2 uger. Se hvordan på Søndag.dk.

Kalk hæmmer optagelsen af jern

Men der er flere faktorer i kosten, der er afgørende for hvor godt kroppen optager jern.

For eksempel vil fytinsyre i korn og bælgfrugter hæmme jernoptagelsen. Polyphenoler, som findes i te og kaffe, vil hæmme jernoptagelsen, ligesom kalk i mælk hæmmer jernoptagelsen.

- Det er dog mest det jern, der er i kornprodukter, frugt og grønt, som påvirkes af disse stoffer. Optagelsen af jern fra kød er derimod ikke så påvirkelig af de hæmmende stoffer, forklarer Anne W. Ravn.

SØNDAGs sundhedspanel, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.