Derfor er overvægt farligere for mænd

Overvægt har i mange undersøgelser vist sig farligere for mænd, selvom det udligner sig, når kvinder kommer i overgangsalderen.
Fedt lægger sig omkring maven hos mænd fra starten, mens kvinders fedt først flytter fra hofterne til maven efter overgangsalderen.
Fedt lægger sig omkring maven hos mænd fra starten, mens kvinders fedt først flytter fra hofterne til maven efter overgangsalderen. Foto: Depositphotos

Det er farligere for mænd end kvinder at have for mange kilo på sidebenene, og her er fire grunde til, at mænd rammes hårdere af overvægt:

1. Hjertekarsygdomme

Mænds fedtdepoter er samlet omkring maven, mens kvinders indtil overgangsalderen er samlet omkring hofter og lår.

Mavefedt sætter sig mellem organerne i maveregionen, hvor det øger risikoen for inflammation, der trænger ind i organernes væv og formentlig øger risikoen for hjertesygdomme.

Læs også: 10 råd til at sænke dit blodtryk uden medicin

Overvægtige mænd har også tidligere en højere risiko for hjertekar-problemer som forhøjet blodtryk og blodpropper end kvinder, der først for alvor begynder at tage på omkring maven efter overgangsalderen, hvor østrogen-niveauet falder.

Så selv om stort set lige mange mænd og kvinder dør af hjertekar-problemer, så rammes mændene tidligere.

2. Immunsystemet

En fedtrig kost ser ud til at få det mandlige immunsystem til at gå over gevind, mens det ikke ser ud til at påvirke kvinders nævneværdigt.

Det er i hvert fald det, som museforsøg fra University of Michigan Medical School antyder.

Mus og mennesker har vist sig at have lignende kønsforskelle i reaktioner på fedme, så forskerne ønskede at se, om de kunne finde en forklaring i immunsystemet ved at fodre mus af begge køn med en fedtrig kost.

Læs også: 10 madråd til at styrke dit immunforsvar

De fandt, at forskellen kan ligge i tendensen hos hanner til at producere flere hvide blodlegemer, der fremmer inflammation, hvilket bidrager til de negative sundhedsmæssige konsekvenser af fedme, såsom insulinresistens og type 2-diabetes.

3. Hjernen

Mænds hjerner reagerer måske anderledes end kvinders på fedt og risikerer derfor oftere at blive ramt af sygdomme.

Det er det overraskende resultat af en undersøgelse fra Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health i Baltimore, USA. Her har forskere konstateret, at der ikke bare er forskel i fedtsyresammensætningen på kønnenes hjerner, men at hanmus, der fik ændret deres fedtsyresammensætning til niveauet for en hunmus, blev mindre syge.

Læs også: 8 madråd mod demens

Resultaterne kan være med til at forklare forskellene på, hvordan fedme påvirker kvinder og mænd og kan betyde, at kostråd bør gøres mere køns-specifikke, påpeger forskerne.

4. Søvn-apnø

Mænds risiko for søvnapnø er dobbelt så stor som for kvinder, og overvægt har en stor del af skylden.

Læs også: 8 madråd til at smide mavefedtet

Kvinders risiko for søvnapnø øges efter overgangsalderen - formentlig fordi deres fedtdepoter rykker nordpå. Især fedtdepoter omkring de øvre luftveje kan hindre vejrtrækningen.

Læs også: 10 skjulte grunde til at mavefedtet sidde fast

Mere end 70 procent af tilfældene menes at skyldes overvægt. Søvnapnø øger ifølge den amerikanske hjerteforening risikoen for både hjerteanfald, slagtilfælde og for højt blodtryk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.