Derfor er en blød mave sundere end en flad

Mange af os drømmer om at have en flad mave, men faktisk kan en blød mave være meget sundere i længden.
Mange drømmer om at få en flad mave, men faktisk er der mange fordel ved den bløde ...
Mange drømmer om at få en flad mave, men faktisk er der mange fordel ved den bløde ... Foto: SCANPIX arkiv

Mange af os render rundt og trækker maven ind i kampen for at have en spændstig, flad mave.

Samtidig trækker vi kun vejret overfladisk, fordøjelsen driller, og den eneste kontakt, vi har til maven, er, når vi ligger og krøller os sammen i mavebøjninger. Sagen er bare: Det er ikke sundt.

For hvis vi overtræner mavemusklerne, så de bliver hårde og stive, trækker maven ind og glemmer at trække vejret ned, så maven for lov til at fylde, kan vores vejrtrækning, fordøjelsesorganer og kropsholdning ikke fungere optimalt. Det siger fysioterapeut og træningsekspert Peter Dan Willén.

Sæt pris på dine små bryster: Læs hvorfor på Femina.dk

- En sixpack er ikke nødvendigvis det samme, som at du har en sund mave, siger han og forklarer, at den eftertragtede flade mave faktisk kan påvirke fleksibiliteten og bevægelsesfriheden.

- Det påvirker din krop negativt, hvis du ikke kan bevæge bækkenet optimalt, og den store åndedrætsmuskel ikke får ordentlig plads til at fungere. Og når der ikke er fri cirkulation, kan organerne blive klemte, forklarer træningseksperten.

Dette kan give en kæde af reaktioner såsom lændesmerter, dårlig fordøjelse, træthed og lignende. Omvendt kan en stresset livsstil også påvirke maven negativt, og mange oplever måske derfor en unaturlig topmave, irriterede tarmtilstande og problemer med at tabe sig.

Se også:

- Og så skal de problemer løses først. Der er ingen grund til at tro, at du kan løse det ved at træne maven en masse eller trække den ind.

Læs her: 10 opskrifter, der kan hjælpe dig til en sund og fladere mave

Maven skal stadig styrkes

Men selvom en flad mave ikke altid er den sundeste, er det ikke grund nok til at droppe al mavetræning og dyrke sofamotion i stedet. Det gælder om at have en stærk kernemuskulatur, en velfungerende fordøjelse, og der skal være plads til åndedræt og organer. Når de ting er i orden, vil maven få det godt og derfra finde sin fineste form.

- Fordøjelsessystemet og organerne skal fungere. Det vil blandt andet sige, at du kommer ordentligt på toilettet en til to gange om dagen. Den anden side af en sund mave er den muskulære. Dine basestyrke er på plads, så du kan stabilisere dig selv. Det er sundt at holde kernen aktiv med et let spænd, og der er du ligeglad med, at maven buler lidt ud. For at en mave (og krop) fungerer optimalt, skal der desuden være fri bevægelse og fri blodcirkulation. Åndedrættet er en nøgle til dette, siger Peter Dan Willén.

Karen Pallisgaard, redigeret af Charlotte Hallbæck, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.