Derfor er dronningens gyldne gave helt unik

Dronning Margrethe fik i anledning af sin kommende 75-års fødselsdag overrakt en helt unik gave, da hun onsdag blev fejret i Aarhus.
Dronning Margrethe så en anelse betænkelig ud, da hun modtog en fortovsrist i gave fra Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard.
Dronning Margrethe så en anelse betænkelig ud, da hun modtog en fortovsrist i gave fra Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: CASPER DALHOFF/POLFOTO

Hvad giver man en dronning, som har alt? For Aarhus Kommune var svaret oplagt, da de onsdag forærede dronning Margrethe en forgyldt fortovsrist i anledning af hendes 75-års fødselsdag.

Fortovsristen, som til dronningen er udført som en 18 karat forgyldt broche, er den eneste af sin slags. Det skriver Aarhus Stiftstidende.

Brochen på cirka 40X40 millimeter, har i en årrække kunnet købes udført i sølv hos Guldsmed Lars Boye. Men til dronningen har han lavet en helt særlig, eksklusiv variant.

- Vi blev af kommunen bedt om at lave en særudgave i 18 karat guld til dronningens fødselsdag, fortæller Lars Boye til avisen.

- Vi prøvede at save den i hånden, men det lykkedes ikke, så den er laserskåret, hvorefter vi har monteret en stor brilliant i guldfatning og otte små brillianter, tre hvide og fem skyblue, fortæller han.

Det såkaldte Aarhus-smykke er en mindre kopi af de karakteristiske riste, der på gågaden i Aarhus tillader træerne at bevare deres naturlige rodnet, mens vandet ledes effektivt væk fra gaden.

- De har allerede tre løver stående i haven ved Marselisborg. Claus Ørntofts skulpturer er smukke, men vanskelige at tage med hjem eller rundt i landet.

- Derfor har vi valgt noget lidt mindre denne gang, sagde borgmester Jacob Bundsgaard ifølge avisen, da han overrakte gaven til dronning Margrethe.

Det er arkitekt Alice Rosborg, der i forbindelse med omlægningen af Strøget i Aarhus i 2001-02 designede risten, hvis snoninger samtidig symboliserer byens rødder og åens bugtninger.

De otte små brillianter i brochen, som Alice Rosborg har bestemt placeringen af, symboliserer dronningens børnebørn. Der er i smykket gjort plads til at indsætte flere, skulle kronprins Frederik eller prins Joachim få flere børn.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.