Derfor er din iPhone blevet langsommere

Du har måske lige købt eller haft den i mindre end et år. Alligevel føles din iPhone langsom. Og det kan der være flere grunde til.
Gør mobilproducenter bevidst deres telefoner langsomme, når de lancerer nye produkter?
Gør mobilproducenter bevidst deres telefoner langsomme, når de lancerer nye produkter? Foto: Kiichiro Sato/AP

En ny iPhone banker på døren, men er din nuværende telefon få år gammel, behøver du sikkert ikke bekymre dig om at skulle opgradere til en ny. Eller skal du?

Som det nærmest er blevet kutyme i forbindelse med en årlig iPhone-lancering, er internettet i disse dage ved at boble over af vrede iPhone-ejere, som er utilfredse med, at deres dyrtindkøbte "gadget" pludselig opfører sig anderledes - samtidig med, at Apple sender en ny model på gaden.

Det viser sig simpelthen ifølge tech-mediet BGR, at der på det samme tidspunkt hvert år bliver søgt på "slow iPhone" på Google i et massivt omfang i forbindelse med lanceringen af en ny iPhone og dertilhørende styresystem - i år iOS 9.

Konspirationsteoretikere påstår hårdnakket, at Apple bevidst opdaterer deres forrige modeller med software, der gør de lidt ældre dimser sløve i betrækket fra den ene dag til den anden.

Teorien er, at Apple bevidst tvinger kunderne til at købe nye telefoner.

Men det er sandsynligvis ikke derfor, at din næsten nye iPhone pludselig opfører sig anderledes, vurderer teknologiredaktør på Computerworld, Kim Stensdal.

- Hver gang, der kommer en ny opdatering til computere eller smartphones, vil mange ofte opleve, at deres elektronik bliver langsommere, men det er sjældent opdateringen eller producentens skyld, siger han.

Kim Stensdal mener, at det er snarere er dine apps på telefonen, som kan vise sig at fungere dårligt med den nye opdatering.

- I ugerne efter en stor opdatering arbejder udviklerne af dine apps på højtryk for at tilpasse deres produkter, så de virker med den nye opdatering, og det kan i mellemtiden føles som om, at telefonen er blevet langsom. Jeg tror til gengæld, at de fleste vil opleve, at det bliver bedre med tiden, siger Kim Stensdal.

Man skal samtidig huske på, at selvom man har købt en iPhone 6 - forrige års model - som ny for ganske nylig, vil det nye styresystem fungere bedst på den helt nye model - i det her tilfælde, iPhone 6s.

For Apple handler det om at udvikle en opdatering, som kan udnytte den nye teknologi, men som samtidig også kan fungere på de ældre modeller.

Og det kan være en svær balancegang, som vil ramme hårdere, jo ældre din telefon er.

Men har du købt en ny telefon for nylig uden at vide, at den er udstyret med gammel teknologi, som er 3, 2 eller måske blot 1 år gammel, og efterfølgende oplever, at den føles langsom efter en opdatering, kan du i første omgang klage til sælgeren over produktet.

Det vurderer forbrugerjurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Henrik Sedenmark.

- Om du får succes med din klage, vil afhænge af, om sælgeren kan klandres for en mangel, som ikke var tilstede, da du købte produktet. Hvis en fejl, for eksempel at din telefon er blevet langsom efter en opdatering, ikke kan spores tilbage til købstidspunktet, vil det umiddelbart ikke blive betragtet som en mangel, og så har du ingen rettigheder, siger han.

Men!

Din reklamationsret vil dog afhænge af, om sælgeren vidste, at en opdatering kunne medføre, at produktet blev langsommere, da han solgte dig produktet - uden at fortælle det til dig, forklarer Henrik Sedenmark.

Han kan dog på nuværende tidspunkt ikke tage stilling til, om sælgerne af ældre iPhone-modeller burde gøre deres kunder opmærksomme på risikoen ved at købe ældre teknologi.

Det skyldes, at ingen købere endnu har klaget over en langsom telefon, og derfor er der ingen praksis eller juridisk præcedens på området.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.