Derfor er det usundt at multi-taske

Du er på vildspor, mener sociolog om de mange, der knokler afsted og aldrig tillader sig selv at lave ingenting.
Hvis du tror, at du når mere ved at multi-taske, så tro om igen.
Hvis du tror, at du når mere ved at multi-taske, så tro om igen. Foto: SCANPIX arkiv

Af Marie-Louise Sachs Grauballe, Psykologi, Aller Media

Har du konsekvent din tablet og smartphone med til møder på jobbet, så du kan følge med i verden omkring dig, mens dine kolleger eller din leder taler? Og foregår det på samme måde, når du sidder på gulvet og leger med dine børn efter arbejde?

Hvis du tror, at det gør dig mere effektiv, og at du når mere i dit liv ved at multitaske og forsøge at overkomme mange gøremål på en gang, så er du hvirvlet grundigt ind i et kulturelt bedrag, mener Christine Carter, der er sociolog, seniorforsker og forfatter til flere bøger om travlhed og vaner.

Ifølge hende skal vi skrue gevaldigt ned for blusset, hvis vi virkelig vil nå i mål med de ting, vi ønsker for os selv.

– Jeg har lært, at travlhed er et udtryk for, at jeg ikke udnytter mit potentiale. Når vi er overvældede, så tillader vi ikke den mest kreative, mest intelligente, mest glade og mest produktive side af os selv at komme frem. Men for at skrue ned for blusset skal vi konfrontere tre store løgne, som vores kultur lærer os,

Sille Lundquist: Vi behøver sgu ikke at blive fixet hele tiden: Se mere på Q.dk

Her afkræfter Christine Carter tre klassiske myter i vores samfund om at have travlt:

Myte 1: Travlhed gør mig betydningsfuld

– Den første myte er, at travlhed er et udtryk for vigtighed. At vigtighed er et udtryk for, at vi er betydningsfulde, succesfulde og produktive. Vi bærer dette som en medalje. Vi ser det som en mulighed for at stå imod stress, og det er en del af vores karaktertræk, siger Christine Carter.

– Vi kan flytte os fra den ide, at multi-tasking og travlhed er et udtryk for vores produktivitet til sandheden, som er, at vi faktisk er mere produktive, når vi singletasker. Når vi har travlt, travlt, travlt, ligner det meget mere, hvad forskere kalder ‘kognitiv overbelastning’. Så vi tror, at multi-tasking er et udtryk for vigtighed og produktivitet. Men kognitiv overbelastning er en af de ting, der forhindrer vores produktivitet og viljestyrke. Det gør det meget sværere for os at tænke klart, planlægge og kontrollere vores følelser. Det forhindrer vores evne til at tage beslutninger. Og det gør det specielt svært for os at huske vigtig social information. Når man multi-tasker, bliver man ofte mindre bevidst om, hvad der sker omkring en, og man har mindre kontakt til sine følelser.

– 'Single-tasking' gør os mere produktive. Vores hjerner er ikke computere. De er ikke designede til at køre forskellige apps hele tiden. Når vi multi-tasker, beder vi vores hjerner om at gøre en masse ting på samme tid. Det er at skifte mellem det ene og det andet gøremål, igen og igen. Og multi-tasking får vores produktivitet til at falde. Det tager tid. Du mister effektivitet. Og din fejlprocent stiger, siger hun.

Få 6 genveje til et enklere liv: Se dem på Q.dk

Myte 2: Mere er bedre


Christine Carter fortæller, at myte nummer to er, at mere er bedre:

– Vi lever i en mere vil have mere-kultur, hvor vi hele tiden er på udkig efter et mere attraktivt job, flere likes på facebook, flere udfoldelsesaktiviteter for vores børn. Vi tager også gerne flere arbejdsopgaver, så vi kan tjene mere – så vi kan købe mere! Sandheden er, at mindre er SÅ meget bedre. Og når vi træder tilbage fra denne løgn, at mere bliver bedre, finder vi oftest ud af, at det, vi allerede har, er nok.

Myte 3: Det er spild at tid at lave ingenting

– Myte nummer 3 mener jeg er den mest skadelige af dem alle. Det er myten om, at det er spild af tid ikke at lave noget. Vi bryder os ikke om at stå i kø og vente. Eller bare kigge ud ad vinduet, når vi kører. Eller bare sidde ned og lave ingenting.

- Men sandheden er, at vores hjerner har gavn af, at vi vil ‘spilder tiden’. Når vi tillader os selv at dagdrømme eller lade tankerne vandre, så kommer den del af hjernen i spil, som er ansvarlig for kreativ indsigt. Vores bedste resultater kommer fra disse kreative tanker. Prøv at spørge hvilken som helst person, som har fundet på en eller anden innovativ løsning. Hvad vil de sige? Hvor siger de, at de er kommet på ideen? Under bruseren.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.