Derfor er der små huller på flyvinduerne

Har du også lagt mærke til, at der er huller i flyvinduerne? Du skal ikke være nervøs, de skal være der og er med til at holde dig i luften.
Små huller i vinduerne. Nej, de er ikke ved at gå i stykker. 
Små huller i vinduerne. Nej, de er ikke ved at gå i stykker.  FOTO: Scanpix

Er du en af dem, der er nervøs for at flyve - bliver bange, når hjulene knager, når flyet hopper og personalet virker forvirret. 

Så har du muligvis også mere end en gang været angst, når du har kigget ud af vinduerne. For hvorfor er der små huller i glasset? Skal det være der, eller er det ved at revne?

Ja, de små huller skal være der, skriver Metroxpress.

De er med til at sikre dig, når du flyver.

Tre lag beskytter dig

Når du sidder i flyet og kigger på dit vindue, er det lag ind mod dig et overfladelag, der skal hindre dig i at komme ud til det "rigtige" vindue, der består af to lag glas, et indre glas og et ydre.

Og det er i det indre lag glas, der er et lille hul.

Det hul skal sørge for, at der kan komme luft og varme ind mellem de to lag. På den måde undgår man, at glassene fryser til is under flyvningen eller dugger.

Hullet skal samtidig udligne tryk. Når et fly letter og lander ændres trykket i flyet og her er det vigtigt, at det også ændres omkring glasset, der ellers vil briste og gå i stykker - og sker det, ja så er der først problemer ombord.

Men det skal du ikke være nervøs for, for vinduerne er netop lavet, så de kan holde til trykket.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.