Derfor dufter sommerregn så godt

Har du også bemærket, at regnen dufter anderledes her om sommeren? Det er der en god forklaring på.
Sommerregn dufter helt specielt - Se her, hvorfor.
Sommerregn dufter helt specielt - Se her, hvorfor. FOTO: Scanpix

Det har regnet en del her i starten af den danske sommer. Og på de dage, hvor det regner konstant, er der bare vådt og koldt. Men på de dage, hvor solen er fremme, indtil bygerne kommer, vil mange nok kunne nikke genkendende til, at regnen faktisk dufter sindsygt godt.

Den dufter, men først hvis jorden er knastør, inden regnen falder. Men svaret på hvorfor den gør det, er ikke så enkel endda, fortæller naturvejleder og biolog Morten D.D. Hansen til Videnskab.dk

- Svaret på det ret enkle spørgsmål om duften af sommerregn er faktisk ikke så lige til. Der er ikke mange forskere, der har interesseret sig for det. Men dem, der har, mener, at duften skyldes en blanding af forskellige faktorer.

De forskellige faktorer skal findes både i naturen og hos os mennesker selv.

Det er gas i jorden, som dufter

I naturen sker der det, at på tørre dage vil porer i jorden blive fyldt med gasser fra svampe og bakterier. Det danner en karakteristisk jordduft, som frigives, når regnen trænger ind i porerne.

- … Og så oplever vi de her karakteristiske, friske og jordagtige dufte, siger Morten D.D. Hansen.

Samtidig vil vi mennesker være bedre i stand til at dufte netop dette, fordi den fugtige luft, der kommer med regnen, gør os i stand til bedre at lugte alt det, der er omkring os.

Vi dufter ganske enkelt ting kraftigere, når der er høj luftfugtighed. Og som Morten D.D. Hansen siger, må det være forklaringen, selvom der findes med lidt forskning på området:

- Biologisk er det fuldkommen plausibelt, og det er jo ikke raketvidenskab. Skal vandet ned, må gasserne op.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.