Derfor bliver vi fristet til at tage dyre kviklån

Drømmer du om ny smartphone, smart-tv eller elevationsseng, selvom lønkontoen står i nul? Drop tanken, råder forbrugerekspert, hvis du går og overvejer et kviklån.
Det er især på et bestemt tidspunkt, at vi optager de dyre kviklån.
Det er især på et bestemt tidspunkt, at vi optager de dyre kviklån. Colourbox

Selvom det er tillokkende med et kviklån til forbrug, så lad være. Så enkelt lyder det fra Familie Journals forbrugerrådgiver Pia Junø, der også afslører, hvor dyrt det egentlig er for dig med det nemme lån, og hvornår du er mest fristet til at tage det.

Sidste år tog 160.000 danskere et kviklån. I 2013 blev betalingsfristen overskredet med 30 dage for over en fjerdedel af lånenes vedkommende, og i sidste ende blev 18 procent af alle kviklån sendt til inkasso.

Problemet med kviklån er nemlig, at de skal betales tilbage, og det skal ske hurtigt og med høje renter. Så hvis du låner 2000 kr., ender du med at betale op til 2900 tilbage igen. Dvs. 900 kr. for lånet. Det forklarer Pia Junø.

Ti smarte tips til et rent hjem: Få dem på Familiejournal.dk

- Ifølge Forbrugerstyrelsen bliver de fleste kviklån optaget i begyndelsen af måneden i en situation, hvor forbrugerne overvurderer deres evne til at betale tilbage, forklarer Pia Junø.

Når vi som forbrugere optager lån, som det viser sig, vi slet ikke kan betale tilbage, så skyldes det, at låntagningen meget sjældent er videre gennemtænkt.

- Det er ofte en meget impulsiv handling, når folk optager et kviklån, tilføjer Niels Enemærke, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Oven i købet så viser det sig, at over 40 procent af dem, der optager et kviklån, fortryder det senere hen, forklarer Pia Junø. Måske fordi det viser sig, at de slet ikke er i stand til at betale beløbet plus renter tilbage i løbet af de 15-45 dage, som lånet typisk løber.

- Hvis du ikke betaler tilbage inden for fristen, som er kort, så ryger der en masse gebyrer på. Overvej derfor, om du overhovedet har brug for at låne pengene her og nu, eller om du kan vente med at købe varen, til du for eksempel har sparet op. Du skal jo alligevel i gang med at spare sammen til at tilbagebetale lånet, så snart du har optaget det, fortæller Pia Junø.

Kalk, rust og rødvin: Få de bedste tips til at fjerne pletterne på Familiejournal.dk

Afprøv andre muligheder først
Forbrugerrådgiveren foreslår i stedet, at du afprøver nogle andre muligheder, hvis du står i en penibel situation og har brug for pengene akut.

  • Hvis det er muligt, så lån hellere af familie eller venner med en skriftlig aftale om tilbagebetaling, så der ikke opstår uenigheder.
  • Kontakt din bank, og forklar dem, at du har en ekstraordinær udgift. Hvis du kan få lov at lave overtræk, vil det stadig være billigere end at lave et kviklån.
  • Spørg dine kreditorer, om du kan få lov at betale din regning senere eller i rater. De fleste kreditorer vil hellere lave en afdragsordning end slet ikke at få deres penge igen.


Redaktionen, Familie Journal, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.