Derfor bliver sex bedre med årene

Det kan godt være, huden hænger lidt mere, og rynkerne er begyndt at vise sig. Men sexlivet kan faktisk blive bedre, når man er fyldt 40, siger en samlivsekspert.
Mange par får mere tid til hinanden og til lysten, efter børnene bliver større og flytter hjemmefra.
Mange par får mere tid til hinanden og til lysten, efter børnene bliver større og flytter hjemmefra. Scanpix / modelfoto

Bliver sex virkelig bedre, når man er fyldt 40? Ja, der kan være noget om det, siger samlivsekspert og psykolog Peder Kjøs. Vi  bliver nemlig bedre til at se mindre kritisk på os selv, og så har det også en betydning, at vi efterhånden har været sammen med vores partner i en del år.

- Kvinder i 40’erne hviler ofte mere i sig selv, kender deres egen seksualitet bedre og bekymrer sig mindre om, at kroppen ikke passer perfekt ind i et umuligt ideal. Samtidig er de ofte i et solidt forhold med en partner, de kender godt, siger han.

Sig ja til sex – også når du ikke har lyst, siger en sexolog: Læs hvorfor på femina.dk

Han mener at den voksne kvindes selvtillid og netop relationen til partneren har stor betydning for et sexliv med en opadgående kurve, ligesom det er de færreste der på det tidspunkt har helt små børn.

- Mange blomstrer op på det tidspunkt, ikke mindst fordi de ofte er færdige med at have små børn. Småbørnsperioden er sjældent lig med seksuel optur, siger Kjøs.

Træn dig op til lynorgasmer: Se på femina.dk, hvordan

Forholdet er afgørende
Sexolog og seksualvaneforsker Bente Træen mener, at sexlysten hos kvinder er meget afhængig af, hvordan resten af forholdet fungerer.

- Om der er en lige fordeling af pligter, og om kvinder føler sig set. Det, at mange oplever, at sexlivet bliver bedre, når de bliver ældre, kan hænge sammen med, at livet er mindre stressende. Børnene vokser op og flytter hjemmefra, så man har mere tid og ro til sexlivet, siger hun.

Kvinders lyst var tidligere en trussel

Tidligere var det langt fra normalt, at kvinder måtte føle lyst. De skulle helst være stille under dynerne, fortæller Peder Kjøs.

- Kvinders nydelse har altid været problematisk for mænd, som er optaget af, at de børn, de forsøger, skal være deres egne og ikke en anden mands. Lystne kvinder kan let komme til at kaste sig over en anden mand, hvis man ikke passer på, for kvinder er jo utilregnelige og har ingen selvkontrol.

Heldigvis har manden mistet meget af kontrollen med kvinders lyst og har i stedet været nødt til at forholde sig til det, og det har faktisk resulteret i, at manden har fundet ud af, at den modne kvinde er meget sjovere, fordi hun ved, hvad hun vil have.

- Vi er blevet nødt til at forholde os til kvinders lyster. Og nu er vi kommet frem til, at det egentlig går vældig fint. Manden er frigjort fra byrden med at vogte sin kvinde, så vi kan godt lide kvinder, som er kåde og villige. De er meget sjovere at have sex med end fortidens utilnærmelige dydsmønstre, siger Peder Kjøs i FEMINA.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.