Derfor bliver din opvask ikke ren

Der kan være flere årsager til, din opvaskemaskine ikke fungerer helt perfekt.
Der kan være flere årsager til, din opvaskemaskine ikke fungerer helt perfekt.
Der kan være flere årsager til, din opvaskemaskine ikke fungerer helt perfekt. IRIS/Scanpix.

Har du også prøvet at skulle tømme en ren opvaskemaskine for at finde ud af, at der stadig sidder madrester på tallerknerne? Det er dog langtfra sikkert, at det er selve opvaskemaskinen, den er gal med.

Problemet kan nemlig være, at du ikke får skyllet tallerknerne af og heller ikke får sat maskinen hurtigt i gang.

- En af de vigtigste ting at tænke på i forhold til din opvaskemaskine er, at hvis du ikke sætter den hurtigt i gang – fordi den måske ikke er fyldt op – så vil madresterne tørre ind, forklarer Linette Andersen, der er salgs- og markedschef i Whiteaway.com.

Og det kan give opvaskemaskinen seriøse problemer – særligt når det er farverige madvarer som ketchup og paprika, skriver KK.no.

Skifter du din karklud tit nok? Læs på Soendag.dk, hvordan du kan blive syg af din karklud.

Pas på med at skylle for meget

Men man kan faktisk også skylle tallerkner og bestik for meget af. Ifølge Else Liv Hagesæther, der er rengøringsekspert og forfatter til bogen ’Rent – så enkelt!’, er fedtet i madresterne faktisk med til at smøre maskinen og vedligeholde den.

Udover at stable servicet rigtigt i opvaskemaskinen og bruge en korrekt mængde sæbe, salt og afspændingsmiddel, er det også vigtigt, at man bruger det rigtige vaskeprogram til netop den opvask.

- Andre årsager til, at opvasken ikke bliver ren kan være for lav temperatur og for kort vaskeprogram i forhold til, hvor beskidt servicet er, forklarer Else Liv Hagesæther.

Vasker du dine hænder grundigt nok? Ellers kan det få store konsekvenser. Læs hvilke på Soendag.dk.

Når maskinen er beskidt

Det kan dog også være, det er tid til at give selve opvaskemaskinen en vask.

- Det er vigtigt at tømme filteret og skylle det godt med rindende vand. Et typisk tegn på, du skal skylle filteret, er, hvis der ligger rester i bunden af glassene, siger Linette Andersen.

Hun råder til, at man et par gange om året giver opvaskemaskinen en rens med specialsæbe, hvor den kører en gang uden noget i, men man kan faktisk også nøjes med at bruge en kop med salmiak. Det har samme effekt og opløser fedtrester, der sidder fast i afløbet.

’Det er faktisk også muligt at bruge hvid madeddike eller citronsaft. Det kan fjerne sæberester og bidrage til at fjerne dårlig lugt. Tilsæt en halv liter madeddike eller citronsaft i bunden af opvaskemaskinen og start vaskeprogrammet, lyder rådet fra Linette Andersen.

Virker ingen af disse råd kan det i sidste ende være nødvendigt at skifte opvaskemaskinen ud.

 

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.