Derfor bliver dette valg mere dramatisk end tidligere

Thorning kan hente mange stemmer i selve valgkamp, som vil blive usædvanlig hård, siger Hans Engell.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver valg til Folketinget i formiddag, erfarer Ritzau.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver valg til Folketinget i formiddag, erfarer Ritzau. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Det bliver et vind eller forsvind-valg for begge statsministerkandidater. Det vurderer både Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, og politisk kommentator på DR, Jens Ringberg.

- Det interessante ved det her valg er, at det bliver knald eller fald for de to statsministerkandidater. Derfor bliver det også et dramatisk valg, og uanset hvem der vinder, bliver det et kæmpe comeback. Startskuddet til valgkampen lød allerede 2. januar. Vi har aldrig nogensinde haft fem måneders valgkamp. Men det har gavnet Thorning, og hun har nu fået flyttet blokkene noget i sin favør. Men det har ikke været nok. Og vi må nu se, om Helle Thorning, som har været dømt ude flere gange, kan flytte de ca. tre procentpoint, der skal til, under valgkampen, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Også Jens Ringberg fra DR mener, at der hviler et gevaldigt pres på de to statsministerkandidater.

- Samme uskrevne regel gælder i de to store partier. Formanden skal levere magten - helst i første forsøg. Er troen på at formand kan levere magten væk - så er formanden det også. Hellere i dag end i morgen, skriver han i en analyse på dr.dk.

50-50

Selvom meningsmålingerne entydigt har dømt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som taber ved folketingsvalget, så mener politisk kommentator Hans Engell, at valget kan blive tæt.

- Det er 50-50, siger Hans Engell til Ritzau og tilføjer:

- Det bliver et af de mest spændende og meget dramatiske valg. Blå blok har ført i fire år i samtlige målinger, og der har ikke været én måling, hvor rød blok har haft flertal.

- Men i de sidste målinger haler rød blok ind. Og hvis vi tager personmålingerne, så står Thorning meget stærkt, siger Hans Engell.

I Ritzau Index, som er et gennemsnit af fem meningsmålinger, står rød blok til 46,7 procent, mens blå blok står til at få 53,2 procent ved valget.

Sindssygt spændende

Alligevel tror også politisk kommentator og chefredaktør ved Fyns Amts Avis Troels Myhlenberg på et tæt løb:

- Det bliver sindssygt spændende og tæt, så hvis man er til politisk spænding, kan udgangspunktet næsten ikke blive bedre.

- Oppositionen er foran, så Thorning starter fra baghjul, og hvis man ser det som et race, kan det næsten ikke have et bedre udgangspunkt, siger Troels Myhlenberg.

Hans Engell mener, at det afgørende bliver, om Thorning som centrum for rød bloks kampagne kan trække vælgere hen over midten. Og det kan lade sig gøre, fordi der er et opbrud blandt vælgere, og flere er villige til at skifte parti - både i Danmark og i udlandet:

- Ved valgene i Storbritannien og Israel har vi set, at en siddende regeringschef via en aggressiv og offensiv valgkamp kan hente mange procentpoint ind.

- Det oplevede vi også ved det sidste valg i Danmark, hvor Lars Løkke førte en meget offensiv valgkamp og hentede tre procentpoint ind på Thorning, siger Hans Engell.

Slaget er ikke tabt

Også for Poul Nyrup Rasmussen lykkedes det ved valget i 1998 overraskende at hente fire procentpoint og vinde over Uffe Ellemann-Jensen:

- Jeg mener ikke, at slaget er tabt for Thorning. Men meget af den socialdemokratiske fremgang betales af De Radikale og SF. Så meget vil afhænge af, om hun kan flytte stemmer over fra Venstre og Dansk Folkeparti, siger Hans Engell.

Både Engell og Myhlenberg påpeger, at valget for en gangs skyld ikke vindes mellem valgene, men formentlig vil blive vundet i selve valgkampen:

- Jeg har hele tiden haft den oplevelse, at selvom rød blok har været bagud, så starter man forfra i en valgkamp. Det er her, alt kan ske, siger Troels Myhlenberg og tilføjer:

Elbæk er afgørende

- Hvis valgkampen i 2011 havde varet otte timer længere, var Løkke formentlig blevet statsminister, så det er virkelig uforudsigeligt, og det handler også om, hvem der kommer i fremgang. For tvivlerne har tendens til at tilslutte sig dem, der går fremad.

Derudover kommer meget til at afhænge af, om Uffe Elbæk og hans nye parti Alternativet klarer spærregrænsen.

- Elbæks chance er, at både rød og blå blok vil frede ham i valgkampen. Rød blok, fordi man håber, at han kommer ind, og blå blok fordi man håber, at han vil samle omkring 50.000 stemmer, som vil være spildte for rød blok, siger Hans Engell.

Risikoen for Elbæk - og dermed Thorning - er til gengæld, at Elbæk og partiets politik ikke kan klare den trykprøve, som valgkampen er, siger Engell.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.