Derfor bekriger du svigermor: "Kvinder er magtliderlige i familien"

Er du kvinde, gift - og ligger du i evig krig med svigermor? Det er der ifølge parterapeut en særlig årsag til.
- Kvinder er blevet langt mere selvbevidste og opmærksomme på, hvad de vil, og hvad de ikke vil, så der er ingen tvivl om, at disse konflikter vil komme til at fylde mere i fremtiden, siger Martin Østergaard om svigermors-problematikken.
- Kvinder er blevet langt mere selvbevidste og opmærksomme på, hvad de vil, og hvad de ikke vil, så der er ingen tvivl om, at disse konflikter vil komme til at fylde mere i fremtiden, siger Martin Østergaard om svigermors-problematikken. Foto: Colourbox

Svigermødre har altid været en kilde til frustration for de kvinder, der bliver gift med mænd, hvis mødre ikke helt kender andres grænser. Men hvad handler konflikterne egentlig om – og hvorfor er det netop svigermødre og –døtre, og ikke svigerfædre og –sønner, der tørner sammen? Hvis man spørger parterapeut Martin Østergaard er det et spørgsmål om, at kvinder i langt højere grad end mænd ønsker at styre familien. Det siger han til FEMINA.

(artiklen fortsætter under boksen)

Se også:

- Det skyldes dybest set, at kvinder er magtliderlige i familien og i privatlivet i langt højere grad end mænd, som oftere er det på arbejdspladsen, lyder det fra Martin Østergaard, som mener, at svigermoren i kraft af, at hun er det biologiske ophav til manden i midten, har en mulig magtposition over ham:

- Så længe, der kun er én magthaver, er det jo ikke noget problem. Men når der kommer en ny kvinde ind i familien i form af en svigerdatter – hvem skal så bestemme?

På femina.dk kan du læse om svigerdatteren, hvis svigermor helst ser, at hendes mand forlader hende

Mere selvbevidste

At moderne kvinder er blevet mere selvkørende i dag har en betydning for forholdet mellem svigermor og svigerdatter. Og prognoserne for flere afbalancerede forhold svigermødre og –døtre imellem ser ikke lys ud ifølge Martin Østergaard.

- Kvinder er blevet langt mere selvbevidste og opmærksomme på, hvad de vil, og hvad de ikke vil, så der er ingen tvivl om, at disse konflikter vil komme til at fylde mere i fremtiden.

Syvårskrise: Derfor får så mange par en krise. Læs mere på Femina.dk

Manden skal på banen

Skal konflikterne løses, må mændene komme på banen, lyder et bud fra konfliktcoach og mægler Signe Saxe Jensen.

- Som jeg ser det, er skurken hverken svigermor eller –datter. Konfliktens kerne er ofte en for blød, empatisk og pleasende mand, som gerne vil gøre begge kvinder tilfredse. Det kan han ikke altid, og han er tilbøjelig til at bagatellisere sin kones frustrationer. Jo mere, han gør det, jo mere føler hun sig forbigået, forklarer Signe Saxe Jessen. Det kan Martin Østergaard nikke genkendende til:

- Manden bør i alle tvivlstilfælde være loyal over for sin kone og beskytte sin primære familie først og fremmest, så konen føler sig beskyttet, siger han til FEMINA.

Af redaktionen, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.